Četiri vrste životinja koje žive duže od nas

Životni vek životinja razlikuje se u stotinama godina u zavisnosti od vrste i tipa. Naučnici su se bavili mnogima od njih i tako došli do brojnih interesantnih podataka. Predstavljamo vam četiri vrste koje zasigurno žive duže od nas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.06.2017.

20:35

Default images

Ogromna, spora grabljivica iz hladnih dubina Atlantskog okeana, grenlandska ajkula može da živi čak četiri veka. Raste svega centimetar godišnje. Ova vrsta ajkule izdvaja se i po dužini, dugačka je pet i po metara, što je čini jednom od najvećih mesoždera.

A post shared by Sharkbanz (@sharkbanz) on

Grenlandski kit živi preko 200 godina i poseduje gene koji se uspešno bore protiv raka i koji uspešno mogu da poprave oštećeni DNK. Baš zbog sposobnosti da izbegnu srčane bolesti i tumore, njihov vek je toliko dug.

A post shared by @oceana on

Kornjače su treća vrsta životinja koja živi duže od čoveka. Džinovske kornjače sa Galapagosa, čija dužina oklopa dostiže metar, mogu živeti i preko 200 godina, dok mnoge druge kornjače žive preko 100.

A post shared by Sis (@geographers_world) on

Od kućnih ljubimaca zasigurno najduže živi papagaj. Osim što imaju relativno visok stepen inteligencije, papagaji imaju i dug životni vek koji iznosi do 80 pa i više godina, što znači, da ako uzmete papagaja kao kućnog ljubimca, možete imati prijatelja za ceo život.

A post shared by Posters Co (@posterscompany) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: