Ispostavilo se da i svinje mogu biti pesimisti

Nova studija univerziteta Linkoln otkriva da i svinje, poput ljudi, mogu da budu optimisti i pesimisti.

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2016.

14:09

Ispostavilo se da i svinje mogu biti pesimisti
Foto: Thinkstock

Svinje se takođe nadaju da će sve ispasti kako treba, ali ima i onih koje smatraju da “sreća nikada nije na njihovo strani”.

Kako su to otkrili?

Naime, istraživači su ispitivali 36 domaćih svinja i ponudili im dve posude sa hranom, svaku na suprotnoj strani prostorije. Jedna je ispunjena slatkišima, a druga zrnima kafe, koje svinje ne vole.

Nakon što su isprobale sadržaj iz obe činije, optimistične svinje su rado proverile i treću, koja je naknadno postavljena u prostoriji (u kojoj su se nalazili ili slatkiši ili kafa).

Pesimisti se čak nisu ni potrudili da odu do treće činije i provere šta se nalazi u njoj. Oni su se razočarali kad su našli zrna kafe i nisu želeli opet da rizikuju.

Interesantno je bilo i to da je mesto u kojem svinje žive imalo veliki uticaj na to da li su pesimisti ili optimisti.

Svinje koje su živele u malom prostoru, sa manje slame, nisu bile zainteresovane da pogledaju šta se nalazi u trećoj činiji, dok su one koje su živele u većem prostoru, ispunjenom slamom, ocenjene kao optimisti.

Dve stvari se mogu zaključiti u ovom slučaju: i svinje mogu biti pesimisti i optimisti, i da se njihovo raspoloženje menja na osnovu okruženja u kojem žive. Možda i nisu toliko različite od ljudi kao što se misli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: