Pomozimo kobili Orki i "eksperimentalnim" životinjama

U azilu za konje “Staro brdo”, kod Lapova, živi kobila Orka. Ova divna životinja u azil je stigla nakon što joj je godinama svakodnevno ubrizgavan otrov zmija u telo za potrebe istraživanja i pravljenja seruma.

Izvor: zivotinje.rs

Četvrtak, 11.08.2016.

11:57

Pomozimo kobili Orki i
Foto: Facebook/ Azil za konje “Staro brdo”

Stara je oko 19 godina. Održavana je u životu, ali je oslepela, slabog je sluha, ima cistu u uvu, fistulu u nozi, teško se kreće, a po telu ima čovorove…

-Imunitet joj je slab i rane joj sporo zarastaju. Lagano se kreće, kako ne bi udarala i inače bolnim telom u prostor oko sebe, zato joj i svaki obrok traje duplo duže nego ostalim konjima u azilu, jer joj svako posezanje za hranom može naneti i bol.
Foto: Facebook/ Azil za konje “Staro brdo”
U azilu tvrde da Orka, iako je u teškom stanju, nije nepoverljiva… Naprotiv, ona oseća ljubav koju joj tamo pružaju pa želi i da je uzvrati.

-Toliko topline, ljubavi i poverenja isijava iz jednog bića! Kada je jednom dodirnete, osetite zbog čega je važno boriti se za nju. Potpuno primirena i srećna jer je konačno u rukama ljudi koji joj ne čine zlo, prisloni glavu uz vas i prepusti se, poverljiva i željna ljubavi i pažnje, dok joj češkate meku i gustu dlaku koja jedva prekiva izranavljeno telo.
Foto: Facebook/ Azil za konje “Staro brdo”
Trebaće dosta vremena da Orka ojača. Nažalost, njene oči zauvek će biti slepe.
Foto: Facebook/ Azil za konje “Staro brdo”
Orka ne bi preživela dan bez stalnog nadzora i nege. O njoj brine veterinar, kao i aktivni volonteri i odgovorna lica, što medicinski, što na sve druge potrebne načine (održavanje higijene, hranjenje, šetnja i direktan rad sa njom...)

-Veterinarski tretmani su nam dnevna rutina, uz hranu i vodu. Kvalitetna i adekvatna prehrana, kao i lekovi koje dobija, neophodni su kako bi konačno živela mirno i srećno, dok ne uspemo da joj nađemo dom u kome će nastaviti da živi ovako kako zaslužuje. Prošla je kroz pakao, hajde da joj zajedno obezbedimo da bar ostatak života provede spokojno.

Važno je istaći i to da pomoć azila nije neophodna samo Orki već i mnogim drugim konjima koji su doživeli svakakve sudbine i koji nisu imali ni tu neku svrhu, koliko god bolna bila, vec su isključivo zapostavljani, zanemarivani i zlostavljani.
Foto: Facebook/ Azil za konje “Staro brdo”
U azilu “Staro brdo”, inače jedinom azilu za konje na Balkanu, situacija nije najsjajnija. Azil je u teškom finansijskom stanju i svaka donacija, čak i najmanja, mnogo im znači. Ukoliko želite da Orka, ali i drugi konji koji ovde žive, budu izlečeni, siti i da se o njima adekvatno brine, molimo vas da pozovete azil i informišete se na koje načine im možete pomoći.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: