Naučnici pronašli dokaz: Sa delfinima možemo da pričamo

Govor tela delfina pokazuje da on razume verbalnu komunikaciju ljudi, otkrili su nedavno naučnici.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

08:50

Naučnici pronašli dokaz: Sa delfinima možemo da pričamo
Foto: Thinkstock

Kao po pravilu, najčešće korišćene reči u govoru ljudi su i najkraće. Španski i britanski naučnici veruju da isti zakon važi i za komunikaciju delfina. Delfin govori mahanjem repa, pomeranjem bočnih peraja i ostalim kratkim pokretima.

-Smatra se da delfini svojim pokretima teže kratkim i jednostavnim kodovima kao i ljudi, a mi naučnici to zovemo lingvističkom ekonomijom. – rekao je Ramon Ferer sa Politehničkog fakulteta Katalonije.

Delfini imaju kompleksan jezik koji naučnici još uvek ne razumeju, ali za sada znaju da pored reakcije na zvuk, na primer pištaljke ili glasa čoveka, oni pokazuju da su razumeli poruku – naravno, pokretima svog tela.

Ferer je zajedno sa svojim kolegom iz Velike Britanije, Dejvidom Lusejem proučavao delfine koji žive u blizini obale Novog Zelanda. Oni su zaključili da ove pametne životinje mogu da usvoje više od 30 komandi (i sa njima povezana ponašanja), od kojih su neke bile veoma komplikovane.

Rezultati istraživanja pokazali su da delfini, isto kao i ljudi, upotrebljavaju kodove slične rečima, koje koriste na isti način kao i mi.

U jednom drugom istraživanju tima naučnika, koje je predvodio Džek Kaševic, stručnjaci su zaključili da delfini u komunikaciji koriste sono-piktoralni, odnosno slikovni jezik.

Ovim naučnicima je uspela komunikacija sa delfinima pomoću jednostavnih, ali i složenih rečenica, koje su sadržale različite vrste reči(imenice, glagole…).

Konačno, pokazalo se da životinje razumeju i malo od ljudskog jezika, ali raspolažu i sopstvenim kompleksnim vizuelnim jezikom.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: