ZOO u Jagodini sutra obeležava deset godina rada

Javno preduzeće ZOO vrt u Jagodini, sa 80 vrsta životinja i godišnjom posetom od oko 100.000 ljudi, uglavnom školske dece u okviru ekskurzija, sutra će obeležiti deset godina rada.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.07.2016.

13:00

ZOO u Jagodini sutra obeležava deset godina rada
Foto: Tanjug / R. Preliæ, ilustracija

Javno preduzeće ZOO vrt u Jagodini, sa 80 vrsta životinja i godišnjom posetom od oko 100.000 ljudi, uglavnom školske dece u okviru ekskurzija, sutra će obeležiti deset godina rada.

Za deseti rođendan, odlučili su da časte posetioce, svih uzrasta besplatnim ulazom, izjavio je danas Tanjugu veterinar u ZOO vrtu Vlado Jovanović.

"Za deset godina udvostručili smo broj krupnih životinja, sarađujemo sa svim ZOO vrtovima u zemlji i razmenjujemo iskustva i životinje", rekao je Jovanović.

Imali smo veliki broj prinova, čak osmoro mladih tigrića, od kojih smo jedan poklonili Alžiru, a ostale ZOO vrtovima u zemlji, istako je Jovanović.

On je dodao da je bezbednost posetilaca na najvišem nivou i istakao da se za deset godino rada ZOO vrta nije dogodio, ni jedan incident, iako je godišnja poseta veća od 100.000 ljudi, od kojih, neki traže i da se u kavezu slikaju sa lavovima ili da ih maze.

Inicijativu, da se izgradi ZOO vrt u Jagodini, pre deset godina dao je pokojni direktor ZOO Beograd Vuk Bojović, koji nam je pomogao od ideje do završetak projekta i poklonio veliki broj životinja, seća se predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma.

Bio je to tada prvi ZOO vrt u Srbiji južno od Beograda, izgrađen je za 70 dana a inavesticija je stajala 30.000.000 dinara.

U znak zahvalnosti za ovu investiciju Bojoviću, Skupština grada ga je proglasila počasnim gradaninom, jedna ulica, u blizini ZOO vrta, nosi njegovo ima a u Muzeju voštanih figura je i figura Bojovića, jedna od najbolje urađenih, rad beogradskih vajara Zorana Ivanovića i Branislava

Crvenkovića.

ZOO vrt u Jagodini je na površini od oko 25.000 kvadratnih, metara, "naslonjen" na kompleks Gradski park "Đurđevo brdo" koji je proglašen Spomenikom prirode - botanički...

ZOO vrt su 10. jula, 2006.godine, simboličnim presecanjem crvene vrpce, otvorili Marković i Bojović, uz prisustvo oko 10.000 ljudi iz ovog dela Srbije, a svečanosti je prisustovao i tadašnji predsednik Skupštine Srbije Zoran Anđelković, načelnik Pomoravskog okruga Dragoslav Stevanović, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednici 19 opština, koji su predstavljali 4.000.000 građana Srbije.

ZOO vrt ima veoma značajnu ulogu u turističkoj ponudi Jagodine i Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije uključujući i gradove Niš i Kragujevac, ocenjuju turtistički radnicu Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: