Ko više voli svog vlasnika - pas ili mačka?

Istraživanje koje je sproveo neurolog dr. Paul Zak, čiji će kompletni rezultati biti predstavljeni u BBC-jevom dokumentarcu “Cat vs. Dog” (Mačka protiv psa) pokazalo je da psi svoje vlasnike vole pet puta više nego mačke.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

13:55

Ko više voli svog vlasnika - pas ili mačka?
Foto: Thinkstock

Ali, kako je Zak došao do tog zaključka?

Zak je uzeo uzorke krvi 10 pasa i 10 mačaka, i to neposredno nakon igre s ljudima, piše “Hafington post”. Svaku životinju testirao je dvaput, mereći nivo oksitocina poznatijeg kao hormona sreće i ljubavi.

I sam Zak priznaje da njegovo istraživanje ne daje pravu sliku, navodeći da su mačke teritorijalnije i manje društvene od pasa. Činjenica da se istraživanje nije sprovodilo na njihovoj teritoriji (u domovima u kojima žive) uticala je na lučenje oksitocina kod mačaka, tvrdi Zak.

Uzimajući sve navedeno u obzir i činjenicu da je uzorak od 20 ispitanih životinja premali, dolazi se do zaključka: da li svoje vlasnike više vole mačke ili psi, još uvek ostaje misterija.

Zato vas pozivamo da u komentarima napišete na koji način vam vaši ljubimci iskazuju ljubav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: