Odgovarajuća temperatura u akvarijumu

Kao bitan parametar vodenog života, temperatura reguliše rast životinja i biljaka i vrši uticaj ne samo na nivo kiseonika, već i na mnoge druge faktore.

Izvor: zivotinje.rs

Subota, 16.05.2015.

19:13

Default images
Foto: Thinkstock

Korišćenje opreme za grejanje dozvoljava da voda u akvarijumu bude jednake temperature sve vreme.

Za razliku od sisara koji imaju uglavnom stabilnu telesnu temperaturu, temperatura riba i drugih akvarijumskih stvorenja zavisi direktno od temperature vode u kojoj žive. Mogu da prežive samo na određenim temperaturama, a neke vrste su osetljivije od drugih kada su u pitanju temperaturne varijacije.

Temperature slatkih voda variraju od 20 do 30 °C, i karakterišu ih manje temperaturne varijacije u odnosu na regije sa umerenom klimom. Ponekad hlad tropskih šuma ume da ohladi vodu, dok hladnije vode zagreva direktna sunčeva svetlost.Najoptimalnija temperatura za akvarijume je 25°C, mada su dozvoljene varijacije od 1 ili 2°.

Ribe su u stanju da izdrže i značajnije varijacije temperatura u kratkom vremenskom periodu (za manje od 24 sata). S druge strane, njihov metabolizam je u opasnosti ukoliko se varijacije produže na duži vremenski period, i pre ili kasnije mogu umreti. Takođe bi valjalo pomenuti da previše niske temperature ponekad podstiču razvoj određenih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: