Kako da dresirate zeca?

Zečevi mogu biti vrlo poslušni ljubimci, ali ako se njihovom dresurom pozabavite na vreme.

Izvor: Index.hr

Ponedeljak, 01.12.2014.

08:59

Default images

Foto: Sarah / Flickr.com

Glodanje je prirodna potreba i normalno ponašanje kod zečeva, ali bi vi trebalo da odredite šta smeju da grickaju, a šta ne. Evo nekoliko načina:

1. Ponudite alternative za žvakanje

Obezbedite zecu grančice drveta jabuke ili vrbe, igračkice, podlogu od trave, kartonsku kutiju i slično. Odaberite nekoliko različitih veličina i vrsta “glodalica” i pustite ga da sam odabere ono što mu najviše odgovara.

2. Osigurajte prostorije u svom domu

Ako dobro osigurate svoj dom, to će smanjiti šansu i poriv da grickaju sve što im se nađe u vidokrugu. Nemojte im dozvoliti da slobodno trčkaraju po kući, bar ne u početku: izaberite ograničen prostor koji je siguran za zečeve, kako biste olakšali dresuru.Takođe, trebalo bi da zaštitite nameštaj i ostale potencijalno primamljive predmete koje želite da sačuvate.

3. Posmatrajte i usmeravajte

Vaš zec ne može instinktivno znati da mu nije dopušteno da glođe nameštaj i druge predmete u kući, pa ga morate naučiti da to ne radi. To znači da ga odmah po njegovom useljenju u vaš dom, morate pažljivo posmatrati tokom igre. Dresuru počnite što ranije, kako biste preduhitrili loše navike. Kad god vaš zec pokuša da gricne nešto što ne bi trebalo, odlučno recite "ne" (ali nemojte vikati), lupite šakama, i dajte zecu alternativu za žvakanje.

4. Imajte strpljenja

Vašem zecu je potrebno vreme da nauči neke stvari pa morate biti strpljivi i uporni. Nemojte nikad udarati svog ljubimca. Ako se uporno vraća i glođe nameštaj i slično, a odbacuje igračku za glodanje, stavite ga u kavez na neko vreme. Zec će se s vremenom smiriti, pa će i glodanje postati ređe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: