Najčešće zablude o glodarima

Zamorci, hrčci, kunići, činčile i ostali glodari uglavnom nemaju nikakav miris, a seno im uvek mora biti dostupno i to u većim količinama, jer im ono ne može naštetiti.

Izvor: Index.hr

Ponedeljak, 13.10.2014.

08:50

Default images

1. Glodari smrde

Zamorci, hrčci, kunići, činčile i ostali glodari uglavnom nemaju nikakav miris. Zato ako osetite neugodan miris, to dolazi iz njegovog kaveza, zbog neredovnog čišćenja ili nekvalitetne podloge, koja se ne menja redovno. Pravilo je da se kavez čisti svaka 3-4 dana.

2. Glodari jedu sve

Gladna životinja poješće bilo šta što mu ponudite pa i pogrešnu hranu, ali nemojte to raditi, jer je to jedan od najpogubnijih saveta za zdravlje vašeg ljubimca. Danas postoje razni proizvođači hrane za ljubimce i postoji hrana posebna za svaku vrstu. Prehrambene navike zamorčeta razlikuju se od onih kod hrčaka ili kunića. Takođe, povoljnija hrana po ceni ne znači i povoljnija hrana po kvalitetu. Nemojte uskraćivati svom ljubimcu zdravu prehranu, zbog neznatne razlike u ceni.

3. Glodarima možete ponuditi malo sena

I to je jedna od zabluda, utoliko što je seno neizostavan deo ishrane glodara. Seno im uvek mora biti dostupno i to u većim količinama, jer im ono ne može naštetiti. Osim što je ono dobro za njihovu probavu, vrlo je korisno i za trošenje njihovih zuba.

4. Glodarima ne treba voda

Svim živim bićima je potrebna voda i ona mora uvek biti sveža i dostupna. Glodari dobijaju određenu količinu vode iz povrća, ali to nipošto nije dovoljna količina. Vodu je najbolje držati u pojilici, jer se tako vaš ljubimac neće smočiti niti zaprljati vodu, što se može dogoditi ako mu vodu stavite u zdelicu.

5. Glodarima ne treba veterinar

Nikada nemojte izgovoriti "nije mu ništa" ili "proći će", ako primetite da se vaša životinjica čudno ponaša ili da ima bilo kakve poteškoće s probavom, disanjem i slično. Nemojte čekati ni dan i nazovite veterinara. To je najbolja pomoć koju mu možete pružiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: