Beli ruski hrčak postaje sve popularniji ljubimac

Sirijski hrčak svakako je najpopularniji hrčak među kućnim ljubimcima, ali sve zastupljeniji su i ruski hrčci.

Izvor: Index.hr

Četvrtak, 09.10.2014.

08:59

Default images

Foto: ClaireDPhotography / Flickr.com

Postoje tri podvrste: zimski beli ruski patuljasti hrčak, Kempbelov ruski patuljasti hrčak i Roborovski patuljasti hrčak. Kempbelov hrčak je sivo smeđe boje s tamnijom crtom, koja prati liniju kičme, a kao i beli ruski hrčak, dugačak je u proseku šest do osam centimetara. Roborovski je boje peska do smeđe boje s belim stomačićem i najmanji je od ove vrste (naraste do pet centimetara i u proseku najduže živi - do tri i po godine).

Potiče s područja istočnog Kazahstana, severozapadne Rusije, Mongolije i Sibira, gde živi na livadama i poljima pšenice.

Ova vrsta se u trgovinama s ljubimcima vrlo često prodaje pod nazivom kineski hrčak, ali to nije tačno. Iako su te dve vrste na prvi pogled dosta slične, kineski hrčak ima duži rep.

Zimski beli ruski patuljasti hrčak ima karakterističnu tamnosivu prugu na leđima i nešto svetliju boju krzna, koja tokom zimskih meseci postaje potpuno bela. Ruski hrčak upola je manji od sirijskog.

Reč je o vrlo čistoj i urednoj životinji, koja se pari tokom cele godine. Ukoliko odlučite da ih kupite u paru, nipošto nemojte nabavljati dva mužjaka, jer bi se mogli potući čak i do smrti.

Čak i između mužjaka i ženke može doći do izliva agresije, naročito u vreme kada ženka odbija parenje. Upravo zato važno je naglasiti da, kao i sirijski hrčak, i ova životinjica bolje funkcioniše sama.

Estrus, faza prihvatanja parenja, kod ženke se javlja svaka četiri dana. Nakon 18 ili 21 dan, obično se izlegne četiri do osam mladih. Oni su goli i slepi sve do 10. dana, kada progledaju i polako napuštaju gnezdo u potrazi za hranom. Još jedna zanimljivost vezana za ovu vrstu je i to da će nuždu obavljati uvek na istom mestu, a za to najčešće odrede određeni ugao kaveza.

Ove malene životinjice se mogu provući kroz otvore i razmake na kavezu pa se vlasnici često odlučuju za akvarijume kao odlično rešenje za taj problem. Bitno je međutim da akvarijum ima barem 25 cm dubine i da po dnu rasporedite piljevinu ili seno.

Potrebno im je svega nekoliko dana da se naviknu na svog vlasnika, a prepoznaće ga po mirisu ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: