Konjima uši služe za slušanje, ali i za...

Vrlo gipke uši - može da ih rotira gotovo za 180 stepeni, omogućavaju konju ne samo da čuje i osluškuje, već i da komunicira s drugim konjima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.08.2014.

15:51

Default images

Naime, istraživači Univerziteta u Saseksu, na jugu Velike Britanije, otkrili su da se konj služi ušima kao sredstvom komunikacije, okrećući ih u različitim pravcima, kao nekada telegrafisti koji su mahali zastavicama.

Studija, objavljena u časopisu Current Biology, zasniva se na proučavanju ponašanja životinja i načina na koji su njihove društvene i komunikacione sposobnosti evoluirale.

"Interesovalo nas je da saznamo kako konji međusobno komuniciraju", izjavila je za BBC vođa istraživanja Dženifer Vatan.

"Moć shvatanja šta drugi misle je fundamentalno umeće iz kog se razvijaju daleko kompleksnije sposobnosti", objasnila je ona.

Vatan i njen kolega Pol Karen Mekomb izveli su eksperiment sa 72 konja koji su imali zadatak da posmatrajući znake koje jedan drugom šalju izaberu jasle iz kojih će jesti.

Ispostavilo se da konji slede ne samo poglede svojih srodnika, već i pravac koji pokazuju ušima.

Kao i mnogi drugi sisari koji čine lovinu predatora, i konji mogu da rotiraju svoje uši gotovo za 180 stepeni.

"Ali zbog svog egocentričnog pogleda na svet, čovek je prevideo značaj gipkosti ušiju u komunikaciji među životinjama", istakla je Vatanova, dodajući da konji imaju prilično bogat društveni život i razvijaju bliske odnose s drugim konjima, te predstavljaju dobar materijal za istraživanje.

"Što smo više proučavali način komuniciranja među različitim vrstama životinja, postajalo nam je jasnije šta je moglo da podstakne evoluciju sofisticirane komunikacije i društvenih sposobnosti", zaključila je britanska naučnica.

Foto: Image courtesy of Tina Phillips / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: