"Mokri rep" - ozbiljna bolest hrčaka

Hrčak je sklon raznim bolestima, među kojima su problemi sa varennjem, bolesti bubrega izrasline na koži i drugo.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

19:33

Default images

Jedna od najopasnijih je crevna bolest nazivana "wet tail", ili "mokri rep". Ime je dobila po tome što je glavni simptom proliv zbog kojeg oboleli hrčak ima mokar i prljav rep. Uzrokuje je bakterija Lawsonia intracellularis i ne prenosi se na ljude.

"Mokri rep" obično zahvata vrlo mlade hrčke, u dobu od prestanka sisanja pa do tri do šest sedmica starosti, ali mogu da obole i starije životinjice. Ta se opasna bolest leči antibioticima i nadoknađivanjem tečnosti i držanjem hrčka na toplom i čistom mestu. Ako sumnjate na tu bolest, odmah odvedite hrčka veterinaru.

Nažalost, hrčci čak i uz terapiju koja je počela na vreme od ove bolesti mogu da uginu i to u roku od dva dana od pojave prvih simptoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: