Najslađi mama i beba u minhenskom zoo vrtu

Prelepo novorođenče gibona jedva da je i otvorilo oči, a mama ga je već ponela u vrtoglavu šetnju po konopcima.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

13:06

Default images

Šireći svoje duge prednje udove Pangrango balansira noseći na krznu svog malenog potomka u njihovom ograđenom prostoru u Helabrun zoo vrtu u Minhenu.

Ova prelepa fotografija snimljena je svega nekoliko nedelja od rođenja malog gibona 19. avgusta, a od tada mnogi turisti su pohrlili da pogledaju mamu i bebu.

Pangrango ima još jednog sina Flipa i kćeri Izabelu i Kim koje su oduševljene novim članom porodice.

Čuvari zoo vrta još ne znaju da li je najmlađi gibon ženka ili mužjak.

Ova ugrožena vrsta primata se u zarobljeništvu nalazi samo u ovom zoo vrtu, a njihovo razmnožavanje mnogo doprinosi očuvanju gibona sa Jave.

Oni inače naseljavaju divljine indonezijskog ostrva Jave i nalaze se na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode. Procenjuje se da ih ima manje od 2.000.

Njihove duge ruke su čak dva i po puta duže od dužine torzoa, a uz pomoć njih mogu da prelaze velike razdaljine hvatajući se za grane.

Poput ostalih vrsta gibona, glasnom “pesmom” obeležavaju teritoriju. Giboni sa Jave su vegeterijanci i najviše jedu voće. U zarobljeništvu mogu da žive i do 50 godina.

Kada se giboni sa Jave pare, žive u monogamnoj doživotnoj zajednici u porodicama i brinu o svom potomstvu koje još nije seksualno zrelo.

Čuvari kažu da su Pangrango i njen partner Peter primer roditeljske brige i da dele sve obaveze oko mladunaca. Kada postanu seksualno zreli, iz grupe će otac proterati sinove, a majka kćeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: