Kako da odaberete savršeno mače?

Na internetu možete pronaći karakteristike svih rasa mačaka na planeti, ali će vam najtačnije informacije uvek dati odgovoran odgajivač. Najvažniji savet je da odaberete mače koje odgovara vašem načinu života i vašoj naravi.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

08:40

Kako da odaberete savršeno mače?
Thinkstock

Mesecima, a neretko i godinama ste sa svojim ukućanima (partnerom, decom, roditeljima, bratom ili sestrom) razgovarali o tome koje su sve prednosti života s mačkom i koliko će vam radosti doneti u život. Pokazivali ste im fotografije i video-snimke preslatkih maca i čitali rezultate naučnih istraživanja koja pokazuju da mačke smanjuju stres pa tako i snižavaju krvni pritisak i jačaju srce, a njihovo predenje leči i smiruje. I, konačno ste postigli konsenzus o tome da će jedna maca ući u vaš dom. I neizmerno ste srećni.

Međutim, to je tek prva stavka na listi koju možete da precrtate. Naredno, i najvažnije pitanje na koje bi trebalo da pronađete odgovor jeste – koja mačka je idealna za mene i moju porodicu.

Kako odabrati rasu

Ukoliko ste rešeni da u svoj dom dovedete rasnu mačku, najbolji savet je da posetite neku od izložbi mačaka u vašem kraju, kao i da se informišete putem našeg magazina Mačka, interneta i enciklopedija.

– Na izložbi porazgovarajte s odgajivačima različitih rasa. Saznajte na koji način se održava krzno svake rase, koje su potrebe i osobine pojedinih rasa. Knjige o mačkama, časopisi i internet takođe su dobar izvor potrebnih podataka. Potom, kupovina mačeta od odgovornog odgajivača je najznačajniji korak. Pre nego što uspostavite kontakt s njima, imajte na umu da vam većina odgovornih odgajivača neće dozvoliti da kući odvedete mače pre 12. nedelje života, kao i da ćete dugo i potanko „pretresti“ sve važne teme – da li živite u stanu ili u kući, kakav je vaš tempo života, koliko sati dnevno radite, imate li finansijskih sredstava da brinete o mački… – savetuje Milorad Vlahović, odgajivač sibirskih mačaka i predsednik Felinološkog društva „Felis Serbica“ koje je članica svetskog TICA felinološkog udruženja.

Razgovor s odgajivačem

Dovođenje ljubimca u dom i okrilje porodice zahteva dugoročnu posvećenost i investiranje vremena, energije i novca. Nemojte se zato uvrediti kad vam odgajivač bude postavljao najrazličitija pitanja.

– Imajte na umu da nikako ne želi da vas zbuni ili zastraši, već samo želi da pronađe najbolji mogući dom za svako svoje mače. Neka od prvih pitanja koja kupci mogu očekivati da im odgajivač postavi su: Da li ste do sada već imali mačku kao kućnog ljubimca? Da li trenutno imate kućnog ljubimca – psa, mačku, papagaja… Odgajivač će tako znati da li imate iskustva s ljubimcima i kakva su ta iskustva. Veoma je važno saznati i kakva su očekivanja kupca od novog ljubimca, jer se neretko dešava da osoba kupuje mačku jer je prethodna uginula, i očekuje od nove mačke da bude ista kao prethodna. Da ima isti karakter i navike, a valja znati da je svaka mačka individua za sebe i da ima jedinstven karakter – objašnjava Vlahović.

Zašto kupujete mače?

On kaže i da je važno buduće vlasnike pitati koji je razlog kupovine mačeta. Dešavalo se da zbog ovog odgovora odgajivači odluče da svoje mače ne prodaju, jer cilj nije zaraditi novac već mačku predati u ruke odgovornom i savesnom, najboljem mogućem vlasniku.

– Odgajivači se uvek trude da kupcu objasne da mače nije „kilo krompira“, već živo biće koje će deceniju i više biti član te porodice. Iz tog razloga kupovina „na poklon“ nije preterano popularna kod odgajivača i tada je običaj da odgajivač traži da upozna i osobu kod koje mače odlazi. Svaki odgajivač pitaće buduće vlasnike i koje su mu radne i životne navike, jer to mnogo govori o tome da li ste u mogućnosti da u svakom trenutku svom ljubimcu obezbedite sve što mu je potrebno. Važno je da odgajivač zna koliko je zahtevna profesija budućeg vlasnika, da li često putuje, da li će njegov budući mezimac imati konstantnu brigu. Razumljivo je da u današnje vreme trećinu dana provodimo na poslu, ali za to vreme mačka mora biti zbrinuta – ističe naš sagovornik.

Kastracija/sterilizacija

Mnogi ljubitelji mačaka i budući vlasnici prenebregnu pitanje kastracije i sterilizacije, što zbog neinformisanosti, što zbog pogrešnog stava da je to isključivo njihova odluka.

– Ovo je tema koja uvek izaziva polemike, a sukobi uglavnom nastaju kao rezultat neinformisanosti. Kastracija i sterilizacija su prema svim naučnim istraživanjima nesumnjivo poželjan poduhvat za mačke koje se ne koriste u odgoju. Na taj način se mački pomaže da bolje napreduje, umanjuje se procenat rizika oboljenja kao što je tumor mlečnih žlezda, smanjuje se šansa da se mačka usled kontakta s drugim mačkama zarazi nekim teškim oboljenjem. Dalje, kastrirana mačka nema potrebu da se bori s drugim mačorima oko ženke, neće bežati od kuće i danima biti odsutna dok je u potrazi za ženkom, neće obeležavati teritoriju pokušavajući da privuče ženke… Ukoliko kupac kupuje mače za kućnog ljubimca, odgajivač će ga verovatno pre preuzimanja sam kastrirati/sterilisati i takvog dati kupcu, ili će kupca na to obavezati ugovorom – objašnjava Vlahović.

Dete i mačka

Mladi roditelji najčešće odluče da svoje mališane obraduju mačkom, a često to za svoje unuke učine bake i deke. Najbolji savet koji im možemo dati jeste i da svoje mališane povedu kod odgajivača i tako nauče kako da se ophode prema svom budućem najboljem prijatelju.

– Mala deca nisu neprijatelji mačaka, ali svojim nepredvidljivim ponašanjem i naglim pokretima mogu dovesti do toga da se mačka u njihovoj blizini oseti nesigurnom. Zato je potrebno da se dete edukuje i nauči kako da se ophodi prema ljubimcu. Često odgajivači traže i da upoznaju dete koje će živeti s mačetom. Suživot mališana i dece je prelep i oni postaju nerazdvojni i prijatelji za ceo život, ali se mališani moraju pripremiti za novog člana porodice – savetuje naš sagovornik.

Ishrana i nega

U našoj zemlji još vladaju predrasude da mačka odlično ume da brine sama o sebi i da vlasnik nema baš mnogo obaveza ako za ljubimca ima cica-macu. Međutim, ništa nije pogrešnije od toga.

– Svakog potencijalnog kupca odgajivač će pitati da li je u stanju da mački obezbedi neophodnu negu, kvalitetnu ishranu, preventivne i redovne sistematske preglede. U svesti našeg naroda još uvek je upisano da mačke love miševe i pacove, i da će se za svoju ishranu same snaći. Takođe, mnogi su u zabludi da se bolesne mačke same leče. To, naravno, nikako nije tačno. Budući vlasnik mora biti u stanju da mačetu uvek obezbediti adekvatnu ishranu kako bi se izbegli zdravstveni problemi, a odgajivač mora biti siguran da je kupac u situaciji da adekvatno zbrine svog ljubimca ukoliko se pojave zdravstveni i drugi problemi, kao i da će pozvati veterinara ukoliko primeti neke zdravstvene tegobe ili promene u ponašanju i slušati njegove savete – naglašava Vlahović.
Thinkstock
Kontakt

Možda će vam zvučati čudno, ali budite sigurni da će vam odgajivač od kog ste nabavili mače vremenom postati dobar prijatelj, neretko blizak kao i član porodice, jer će vam umnogome pomagati da odgajate svoje mače. Njemu se uvek možete obratiti za sve nedoumice, savete, pomoć.

– Većina odgajivača insistira na tome da s kupcem ostane u kontaktu u želji da uvek pomogne koliko je u njegovoj moći. Svima nam je drago da mačiće koji su otišli iz naše odgajivačnice vidimo kako su odrasli i postali punopravni članovi svojih novih porodica. Nekada vam najbolji savet može dati upravo odgajivač, jer nema tog veterinara ili stručnjaka koji bolje poznaje mačku od njenog odgajivača – ističe naš sagovornik.

Karakter mačke

Kad je reč o karakteru, naš sagovornik kaže da bez obzira na rasu, svaka mačka ima svoje osobenosti, svoju ličnost i karakter. Svakako da među rasama ima različitosti, ali napominje da unutar istog legla svako mače može biti karakterno drugačije od drugog.

– Prilikom odabira mačeta insistiramo da saznamo šta kupac želi i očekuje od novog ljubimca kako bismo mu preporučili ono što je za njega najbolje. Karakter je nasledna osobina i kao takva nasleđuje se od oba roditelja. Kod izbora presuđuje očekivanje kupca, pre svega da li želi razigrano ili mirno mače, ono koje „priča“ ili koje je tiho – kaže Vlahović.

Pitanja za odgajivača

Da ne bude zabune, i budući vlasnici zaslužuju odgovore na mnoga pitanja, i potrebna im je pomoć pri izboru.

– Odgajivača bi trebalo da pitate koje su odlike rase koja vas zanima, jer on najbolje zna njene karakteristike, kao i posebne potrebe. Na primer, neke rase zahtevaju više truda oko održavanja krzna od drugih. Neke su veoma aktivne, a neke baš glasne. Druge mogu biti stidljive ili uzdržane. Nemojte se raspitivati samo za odlike, već i za lične osobine mace koja vas zanima. Izaberite pravu rasu i mače koje odgovara vašem načinu života i vašoj naravi – savetuje naš sagovornik.

Ugovor

Odgovoran odgajivač prodaje svoje mačiće isključivo uz potpisan kupoprodajni ugovor kojim garantuje da je vaša maca zdrava i u kome se nalaze obaveze koje je vlasnik dužan da ispunjava. Postarajte se da i vi i odgajivač pravilno razumete sve navedene stavke iz ugovora.

– Odgovoran odgajivač će pravilno vakcinisati mače protiv panleukopenije, kaliciviroze i rinotrahitisa. Jasno odredite ko snosi odgovornost za određena stanja ili bolesti koje se mogu kasnije pojaviti. Takođe, odgovoran odgajivač veoma pažljivo prati i vodi računa o podizanju zdravih mačića koji odlaze u nove domove i uvek će rado podeliti svoje znanje s vama.

Očekivanja

Odgovoran odgajivač garantuje da je vaša maca dobrog zdravlja, ali će vam uvek i predložiti da posetite svog veterinara kako bi pregledao macu u roku od nekoliko dana od preuzimanja.

– To činimo kako bi i veterinar utvrdio da li je maca zdrava. Kad preuzimate svoju macu, dobićete i pasoš sa zavedenim vakcinacijama i zdravstvenim pregledima. Nakon što kastrirate/sterilišete svoju macu i pošaljete o tome potvrdu odgajivaču, on će vam dati rodovnik i prateća registraciona dokumenta. Takođe, uputiće vas kako da macu zavedete u međunarodnom felinološkom udruženju TICA pod svojim imenom i tako i zvanično postanete njen vlasnik. Svaki odgovoran odgajivač će se uvek zanimati za zdravlje vašeg mačeta i uvek vas podržati da mu se obratite kad imate bilo kakvo pitanje ili sumnju – kaže naš sagovornik.

I zato hrabro zakoračite u svet felinologije, raspitajte se o željenoj rasi, porazgovarajte s odgajivačima i uz naše savete odaberite najbolje mače za svoju porodicu. Volite ga, brinite o njemu i budite sigurni da ćete u „malenoj krznenoj loptici“ pronaći svog novog najboljeg prijatelja.

Saveti +

Kako možete prepoznati da li je vaše mače zdravo?

Uzmite macu u ruke. Trebalo bi da ima dobru mišićnu strukturu, čisto krzno i jasne, čiste oči. Mače ne bi trebalo da kašlje ili ima kijavicu. Kapci treba da budu bez krmelja, a uši čiste i ružičaste iznutra. Ne bi smelo biti pečata bez dlake ili tragova suve kože. Proverite iza ušiju, u zadnjem delu leđa i na početku repa kako biste se uverili da nema nečistoća od buva koje liče na zrna crnog peska.

Kako mogu prepoznati da li je mače druželjubivo?

Igrajte se s mačetom koristeći bezbedne igračkice kao što su pero ili traka. Nakon perioda prilagođavanja, u kome su mačići oprezni prema strancima, mače bi trebalo da se opusti i bude prijateljski raspoloženo, živahno i uvek spremno na igru. Mnogi vrlo prijateljski raspoloženi mačići će se radije igrati nego da budu u naručju; ipak, nakon upoznavanja mače će vam dozvoliti da ga držite, makar nakratko.

Šta treba da uradim nakon što donesem macu kući?

Potrudite se da pažljivo primenite sva uputstva i savete koje vam je odgajivač dao. Prilagođavanje mace novom domu, novim ljudima i novom prostoru može biti stresno za mezimca. Promena hrane, vode, posipa kao i samog prostora može prouzrokovati tegobe čak i kod zdravih mačaka. Ali, ne brinite. Uz strpljenje i ljubav, prilagođavanje neće dugo trajati.

Međunarodni uspeh odgajivača

Možda niste znali, ali naša zemlja poznata je po zavidnom broju veoma uspešnih odgajivača i uspešnih mačaka.

– Odgajivači Felinološkog društva „Felis Serbica“ postižu odlične rezultate na izložbama na kojima se takmiče s vrhunskim mačkama iz Evrope i celog sveta. Izložbe koje organizujemo u Beogradu dovode veliki broj odgajivača iz inostranstva i najbolje felinološke sudije koje ocenjuju mačke. U Srbiji možete pronaći odgajivače rasa kao što su: bengalska mačka, birmanska, sijamska i orijentalna, britanska kratkodlaka mačka, tai, mejn kun, ragdol, persijska mačka, egzotik, ruska plava mačka, sibirska, škotski fold i škotska strejt mačka, savana, hajlender mačke… – kaže Milorad Vlahović.

Kršenje ugovora

Kupoprodajnim ugovorom između odgajivača i vlasnika jasno je definisano da se odgajivač može obratiti nadležnom sudu radi zaštite svojih prava ukoliko kupac prekrši bilo koji član ugovora. U slučaju kršenja bilo kog člana, kupac je dužan da prodavcu isplati odštetu u iznosu od 5.000 evra.

Rasne mace su skupe

Nemojte se iznenaditi što ćete za rasnu mačku morati da izdvojite nekoliko stotina evra. Rasna mačka ima dokazano poreklo, zdrava je i nema genetskih predispozicija da oboli od neizlečivih bolesti.

Mače i novi vlasnik

Treći mesec života mačeta idealan je period za prilagođavanje novom domu. Mače je prestalo da sisa i počelo samo da se hrani, naučeno je da koristi posip i pravilno je vakcinisano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: