Ljubimac / Mačke 18

Mačke prespavaju dve trećine života - zašto?

Život domaćih mačaka sastoji se od četiri aktivnosti – igranja, lova, jedenja i spavanja.

Izvor: dnevnik.rs
Foto: Thinkstock

U lovu u kućnim uslovima najčešće strada kućni nameštaj, ali dobra vest je da ipak poslednja aktivnost zauzima najviše mačjeg vremena, odnosno života.

Domaće mačke se retko kada mnogo naprežu, a u životinjskom cartstvu prve su na listi spavalica.

Pošto vode poreklo od divljih mačaka, to na otvorenom ima potpuno smisla, jer su grabljivci i koriste veliku količinu energije kako bi ulovile plen.

Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov znači hranu. Koliko će vremena spavati zavisi od toga koliko je večera bila obilna.

Zato i divlje mačke, tačnije vrlo mlade i vrlo stare mace spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom.

Za razliku od ljudi, a pogotovo pojedinaca koje je izuzetno teško probuditi, mačji san se razlikuje. One su uvek na oprezu, pa čak i onda kada dremaju.

Ukoliko se neko usudi i da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak, a u kući mačka će vas samo preplašiti, a još češće nasmejati svojim iznenadnim reakcijama.

Domaće mačke imaju razvijen instinkt preživljavanja, pa i ako ne moraju da love svoju večeru, uvek jednim uvom osluškuju da li će se možda naći neki plen da povijaju.

Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno i to po prilično pravilnom rasporedu, te se i vi trudite da im hrana bude servirana na vreme, jer u suprotnom neće biti izgreban samo kućni nameštaj i mačka će vam jasno staviti do znanja da je vreme za jelo.

Nakon jela dolazi vreme za spavanje, pa budite tihi.

Komentari 18
Čitajte
Pošalji komentar

Mačke

Mačak oborio svetski rekord na skejtbordu / VIDEO

Robert Dolvet ponosni je vlasnik bengalskog mačka Bumera koji je već prilično dobro poznat na internetu. Bumer se ponovo proslavio prošavši na skejtbordu između nogu 20 ljudi i postavivši novi svetski rekord. Njegov prethodni rekord bio je prolazak kroz noge 13 ljudi. Ako vas je Bumer oduševio svojom veštinom ili jednostavno volite bengalske mačke, možete da posetite njegovu Instagram stranicu i postanete jedan od njegovih obožavalaca.

Mačke nedelja 8.10. 08:45 Komentara: 4