Zašto mačke imaju vertikalne zenice?

Veličina i oblik zenica može da otkrije da li je životinja lovac ili plen, pokazalo je istraživanje kalifornijskog univerziteta Berkli.

Izvor: vijesti.me

Petak, 11.08.2017.

08:40

Zašto mačke imaju vertikalne zenice?
Foto: Thinkstock

Istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da će vrste s uspravnim zenicama biti predatori, koji love iz zasede i aktivni su danju i noću, prenosi Indeks.hr.

“Životinjama koje su aktivne sve vreme, poput domaćih mačaka, ovakve zenice omogućavaju dinamičan raspon, koji im pomaže da vide pri slabom svetlu, a da ne budu zaslepljene podnevnim suncem”, rekao je vodeći istraživač Martin Banks, profesor optometrije na Berkliju.

Taj raspon je dvadeset puta veći nego kod okruglih ljudskih zenica. Suprotno, životinje s horizontalno položenim zenicama, vrlo su verovatno biljojedi i potencijalni plen, pa im takve zenice omogućavaju da “imaju oči na leđima”.

Okrugle zenice povezane su s “aktivnim lovcima sakupljačima”. Vertikalne zenice životinjama, koje love iz zasede, važne su da bi mogle tačno da procene udaljenost do plena i naglo je zgrabe.

Takve zenice, međutim, nisu ravnomerno raspoređene među svim lovcima tog tipa.

“Iznenađujuće je to što smo primetili da su uspravne zenice najviše povezane s predatorima koji su bliže zemlji”, rekao je Banks.

“Pa tako domaće mačke imaju uspravne zenice, ali velike mačke, poput tigrova i lavova, nemaju. Njihove su okrugle, poput ljudskih ili psećih.”

Zaključak, objavljen u listu Science Advances, glasi da uspravne zenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procene udaljenost do plena, prenose Nezavisne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: