Evo odgovora na popularna pitanja o mačkama

Ako ste imali pitanja o mačkama na koja niste mogli da pronađete odgovor, na pravom ste mestu. U nastavku teksta pročitajte neke od najzanimljivih činjenica o ovim malim krznenim ljubimicama.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

08:45

Evo odgovora na popularna pitanja o mačkama
Foto: Thinkstock

Čini vam se da na svetu živi mnogo mačaka? To je tačno!

Možda ih nema koliko i ljudi, ali njihov broj nije beznačajan. Procenjuje se da na Zemlji živi između 300 i 600 miliona mačaka.

Manje su različite od pasa

Na svetu ima više od 300 psećih pasmina, dok mačjih ima samo 70. I sve su nabrojane u ovom kratkom snimku! Omiljeni ljubimci? Ne baš!

Iako se između mačaka i pasa uvek vodi bitka za ljudska srca, ako je suditi po broju ljubimaca koji žive s ljudima, na prvom mestu su – ribice!

Ima ih svih veličina

Najteža mačka na svetu imala je 25 kilograma, pa pretpostavljamo da pravilo da može da se provuče kroz svaki prolaz kroz koji može da prođe i njena glava nije važilo za nju.

Pričljive su – samo s ljudima!

Mačke u divljini izuzetno retko mjauču, ali su u ljudskom društvu prilično brbljive. Štaviše, najpričljivije mačke mogu da proizvedu oko 100 različitih zvukova.

Postale su dugovečne uz ljude

Mačke su pre tridesetak godina živele u proseku samo oko sedam godina, a pošto su se u međuvremenu našle među omiljenim ljubimcima, sad žive znatno duže – između 12 i 15 godina. Najdugovečnija od njih - Krim Paf, živela je neverovatnih 38 godina.

Među prvima su bile na YouTubeu

Samo nekoliko dana nakon što je nastao YouTube, na njemu se našao i snimak mačke. Pogledajte!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: