Kako sprečiti svađu među mačkama?

Mačke su ćudljiva stvorenja koja imaju vlastita pravila ponašanja. S obzirom da su grabežljivice, znaju biti prilično svadljive, pa je na ljudima da spriječe borbu među svojim ljubimicama.

Izvor: B92

Subota, 08.07.2017.

08:45

Kako sprečiti svađu među mačkama?
Foto: Thinkstock

Mačke koje imaju osećaj da u njihovom domu nema dovoljno hrane, biće spremnije na svađu nego one koje su navikle na luksuz.

One ne vole da dele stvari, pa bi svaka mačka obavezno trebalo da ima svoj toalet i posude za vodu i hranu, a ne bi bilo naodmet ni da imaju sopstvene grebalice.

Mačje svađe bi strebalo zanemarivati jer ne želite da takvo ponašanje postane navika. Naravno, veterinar bi trebalo da pregleda svaku od vaših ljubimica kako bi se, između ostalog, utvrdilo da li postoji neki medicinski razlog za loše ponašanje.

Mačke koje se dobro slažu prići će jedna drugoj s repovima usmerenim nagore i dotaći se njuškama. One koje su u sjajnim odnosima deliće hranu i vodu, a povremeno će se i međusobno čistiti. Takve mačke najčešće i spavaju zajedno.

Ali ne možete sa svakom mačkom očekivati sklad u kući.

Napetost raste

Pojedine mačke će pokušavati drugima da otmu dobro mesto za izležavanje, kradu hranu iz posude, a ništa ne poručuje ko je šef u kući više od korišćenja toaleta i ostavljanja nezakopanog izmeta i urina.

Mačke nisu sklone fizičkom sukobu. Između dve mačke situacija će uglavnom biti postepeni porast napetosti, što se završava s nekoliko sekundi siktanja, režanja i urlika.

Ako primetite tu rastuću napetost, zaustavite svoje ljubimice kratkom šetnjom u njihovoj blizini.

Jednom kada tuča počne, nemojte lično da pokušavate da ih zaustavite, već bacite igračku ili jastuk između njih. Takođe nije naodmet imati špricalicu pri ruci za slučaj kada se situacija zaista otrgne kontroli.

Nakon tuče je najbolje razdvojiti mačke na neko vreme. Najbolje je da se smire u samoći. Kada su obe ponovo mirne, mogu ponovo da budu zajedno u istoj prostoriji.

Bogate smo! Bogate!

Bacanje i ostavljanje poslastica po domu mačkama pruža osećaj da ne moraju da brinu za hranu. Ista stvar važi i za igračke.

Slobodno postavite posude s hranom i vodom u svaku sobu. Samo dva keksa po posudi je sasvim dovoljno.

Zabava bez kraja

Mačkama treba omogućiti pristup svakom neotvorenom prozoru u kući i mnoštvo zanimljivih igračaka. Idealno je i ako se svakodnevno igrate sa svim svojim ljubimicama.

Žarište

Ako primetite da se vaše ljubimice najčešće svađaju na nekom određenom mestu, pokušajte da im omogućite mimoilaženje u vidu tunela, mosta ili police. Dok jedna hoda po podu, druga može da hoda po polici.

Upoznavanje

Mačke treba upoznavati sporo i u malim koracima. Važno je navići ih međusobno na nepoznat miris pre nego što se uopšte ugledaju.

Ako protrljate peškirom mačku po obrazima i nakon toga date drugoj mački da to onjuši, vremenom će se navići na njen miris. Nemojte da se suzdržavate od podmićivanja svoje ljubimice tokom njušenja mirisa druge mačke. Taj postupak može da traje danima, pa čak i nedeljama.

Mačke je najbolje upoznati kroz staklo ili neku drugu prepreku. Taj deo upoznavanja prepustite svojim ljubimicama. One će same odrediti blizinu i tempo.

Jednom kad su napokon u istoj prostoriji, ograničite im vreme upoznavanja. Nekoliko minuta dnevno je dovoljno.

Kada se mačke naviknu jedna na drugu, moći će konačno da počnu da dele istu prostoriju bez vašeg nadzora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: