Upoznajte jedinog mačka koji je objavio naučni rad

Čester je najverovatnije jedini mačak koji će ikada u istoriji napisati naučni rad iz fizike.

Izvor: B92

Sreda, 14.06.2017.

18:30

Upoznajte jedinog mačka koji je objavio naučni rad
Foto: Thinkstock / Ilustracija

U novembru 1975, Džek Heterington, profesor fizike na Univerzitetu u Mičigenu, trebalo je da potpiše svoju studiju o ponašanju atoma u različitim temperaturnim uslovima.

Pre nego što je poslao rad magazinu “Physical Review Letters”, koji je trebalo da ga objavi, Heterington je primetio da koristi zamenice ‘mi’ i ‘nas’ iako je bio jedini autor istraživanja. Kako ne bi ispočetka sve kucao na pisaćoj mašini, naučnik je odlučio da kao autore potpiše sebe i svog mačka Čestera.

Česteru je dodeljen pseudonim F.D.C. Vilard, koji se sastojao od skraćenice za njegovu vrstu (Felix domesticus), njegovog sopstvenog imena i imena njegovog oca - mačora Vilarda.

Naučni rad, koji nosi naziv “Two-, Three-, and Four-Atom Exchange Effects in bcc 3He” je do danas citiran nekoliko puta i važi za vrlo uticajnu studiju.

U međuveremenu je otkrivena i prava istina o autorima istraživanja, koje je postalo neka vrsta senzacije. Heterington je prilično dobro podneo razotkrivanje i počeo da potpisuje kopije specijalno dizajniranim Česterovim potpisom.

Iako je Čester odavno preminuo, njegovo nasleđe živi i danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: