Ovo je idealan poklon za vašu mačku

Želite nečim da je obradujete mačku? Postoji jedna biljka, koju je lako gajiti a kojom će se vaša ljubimica oduševiti…

Izvor: B92

Subota, 15.04.2017.

08:50

Ovo je idealan poklon za vašu mačku
Foto: Thinkstock

Metvica (nepeta cataria) je spcifična biljka slična menti, potpuno je bezbedna a većina mačaka je prosto luda za njom. Zbog te “ludosti” koju izaziva često se naziva i mačijom travom. Mačke je najviše je vole svežu, a sasvim je jednostavno gajiti je kod kuće.

Zapravo, mačke privlači aktivni sastojak poznat kao nepetalaktone, koji utiče na feromonske receptore mačke, a neka istraživanja tvrde da je sličan hemikaliji koja se nalazi u urinu mačaka.
Foto: D. Gordon E. Robertson / Wikimedia Commons

Ova biljka na zahteva mnogo truda i vermena da biste je sami gajili. Preporučuje se da se u veliku saksiju seme zasadi u rano proleće, kako bi sredinom leta cvetala.

Iako više voli osunčana mesta ili blagu senku, ova biljka opstaje u skoro svim uslovima.

Uberite par cvetova, listova ili stabljiku i dajete jednom nedeljno mački da se igra. Listove i cvetove možete i osušiti na dobro provetrenom mestu a zatim staviti u teglicu. Vaša mačka će obožavati platnenu igračku u koju ste ubacili malo metvice.

Ipak, vodite računa da mački ne dajete previše mačije trave, kako se ne bi navikla na miris i kako joj ne bi postao dosadan.

Takođe, metvica je često glavni sastojak u sprejevima koji služe za prvilačenje mačke, a koji možete nabaviti u pet šopovima. Poprskajte malo spreja na grebalicu ili omiljenu igračku i zabava može da počne!

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: