Kako naučiti mačku da ne grebe tokom igre?

U jednom trenutku je igra pod kontrolom, već u sledećem, vaša maca pušta kandže, napada i grize vaše ruke... Igra sa ljubimcem može biti vrlo zabavna, ali, uopšte nije zabavno kada mačka u igri počne da vas grebe i ujeda.

Izvor: zivotinje.rs

Subota, 04.03.2017.

08:50

Kako naučiti mačku da ne grebe tokom igre?
Foto: Thinkstock

Ovo je zapravo vrlo često i normalno ponašanje jer mačke su predatori. Iako ste je dobro nahranili, instinkt za lovom se nije ugasio. Naime, za mačke je potpuno normalno da vežbaju svoje lovačke veštine, a to podrazumeva i grebanje. Zato je važno da joj obezbedite alternativu kako ne bi vežbala na vama.

Mnogi vlasnici često u tim trenucima pokušavaju da izvuku ruke iz macinih kandži, ali to zapravo podstiče neželjeno ponašanje.

Rešenje je zapravo jednostavno: ne koristite se rukama u igri sa mačkom, već preusmerite igru na plišane i pokretljive igračke. Na taj način mačka će se igrati na način koji je za sasvim prirodan a vi ćete biti pošteđeni ogrebotina i ožiljaka.

Takođe, ako se mačka previše uzbudi i počne da vas grebe, smirite igru. Ne nastavljajte dok se mačka ne smiri. Ako počne da vas grebe i ujeda ponovo, uzviknite "Jaoj", prekinite igru, udaljite se i ignorišite ljubimca. Prekidanje igre je zapravo moćna kazna.

Ako se agresivnost nastavi, porazgovarajte sa vašim veterinarom.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: