Ljubimac na B92.net

Deset tajni koje vaša mačka krije od vas

Mačke se baš ne “otvaraju kao knjige”. One su tajanstvene životinje, a ove činjenice možda ni vi niste znali. Mislite da poznajete svog ljubimca? Proverite!

Izvor: zivotinje.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Mačke za tren oka pređu iz dubokog sna u potpuno budno stanje. Naime, tokom 70 posto sna, mačja čula beleže zvuke i mirise, pa se začas probude na zvuk plena, ili zvuk otvaranja konzerve…

2. Mačke “vole” očima! Kada mačka polako zatvara i otvara oči, to je znak duboke ljubavi. Ako trepnete i ona vam odgovori, znači da vas maca smatra prijateljem.

3. Mačke su jedine životinje koje nisu spomenute u Bibliji. Neki smatraju da je to zbog toga što su stari Egipćani obožavali mačke, dok drugi smatraju da se spominju, ali kao lavovi.

4. One ne osećaju slatko. Istraživanja su pokazala da, iako su domaće mačke mesožderi, njihovi receptori ukusa ne osećaju slatke molekule. To ih čini drugačijim od ostalih sisara.

5. Mačje predenje ima moć lečenja – kako njih samih tako i drugih.

6. Mačke mogu da proizvedu više od 100 različitih vokalizacija, dok psi mogu mogu izvesti samo 10.

7. Nikada ne treba davati mački mlečne proizvode. Iako izgleda da ga vole, odrasle mačke zapravo ne mogu da vare mleko.

8. Mačke mogu preživeti spoljašnju temperaturu i do 56 stepeni, kao i temperature ispod nule. Međutim, mačke mogu patiti od toplotnog udara i hipotermije, baš kao i ljudi.

9. I mačke se znoje… Ali preko šapa. Uplašena životinja, ili maca kojoj je vruće ostaviće tragove mokrih šapica po podu.

10. Svaka mačka ima jedinstveni otisak – nosa! Borice na njihovom nosu čine svaku mačju njuškicu jedinstvenom…

Izvor: zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Mačak oborio svetski rekord na skejtbordu / VIDEO

Robert Dolvet ponosni je vlasnik bengalskog mačka Bumera koji je već prilično dobro poznat na internetu. Bumer se ponovo proslavio prošavši na skejtbordu između nogu 20 ljudi i postavivši novi svetski rekord. Njegov prethodni rekord bio je prolazak kroz noge 13 ljudi. Ako vas je Bumer oduševio svojom veštinom ili jednostavno volite bengalske mačke, možete da posetite njegovu Instagram stranicu i postanete jedan od njegovih obožavalaca.

Mačke nedelja 8.10. 08:45 Komentara: 4
strana 1 od 91 idi na stranu