Ljubimac na B92.net

Deset tajni koje vaša mačka krije od vas

Mačke se baš ne “otvaraju kao knjige”. One su tajanstvene životinje, a ove činjenice možda ni vi niste znali. Mislite da poznajete svog ljubimca? Proverite!

Izvor: zivotinje.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Mačke za tren oka pređu iz dubokog sna u potpuno budno stanje. Naime, tokom 70 posto sna, mačja čula beleže zvuke i mirise, pa se začas probude na zvuk plena, ili zvuk otvaranja konzerve…

2. Mačke “vole” očima! Kada mačka polako zatvara i otvara oči, to je znak duboke ljubavi. Ako trepnete i ona vam odgovori, znači da vas maca smatra prijateljem.

3. Mačke su jedine životinje koje nisu spomenute u Bibliji. Neki smatraju da je to zbog toga što su stari Egipćani obožavali mačke, dok drugi smatraju da se spominju, ali kao lavovi.

4. One ne osećaju slatko. Istraživanja su pokazala da, iako su domaće mačke mesožderi, njihovi receptori ukusa ne osećaju slatke molekule. To ih čini drugačijim od ostalih sisara.

5. Mačje predenje ima moć lečenja – kako njih samih tako i drugih.

6. Mačke mogu da proizvedu više od 100 različitih vokalizacija, dok psi mogu mogu izvesti samo 10.

7. Nikada ne treba davati mački mlečne proizvode. Iako izgleda da ga vole, odrasle mačke zapravo ne mogu da vare mleko.

8. Mačke mogu preživeti spoljašnju temperaturu i do 56 stepeni, kao i temperature ispod nule. Međutim, mačke mogu patiti od toplotnog udara i hipotermije, baš kao i ljudi.

9. I mačke se znoje… Ali preko šapa. Uplašena životinja, ili maca kojoj je vruće ostaviće tragove mokrih šapica po podu.

10. Svaka mačka ima jedinstveni otisak – nosa! Borice na njihovom nosu čine svaku mačju njuškicu jedinstvenom…

Izvor: zivotinje.rs

Prati B92 na Viberu

Mačke

Upoznajte Omara, najdužeg mačka na svetu

Ponosna vlasnica Stefi Hirst iz Australije oduvek je znala da će mačak Omar biti veliki, ali je bila iznenađena kada su je pozvali ljudi iz Ginisove knjige rekorda i saopštili joj da bi Omar mogao da bude najduži mačak na svetu.

Mačke nedelja 21.05. 08:50 Komentara: 19

Kako "naterati" mačku da zavoli vašeg partnera?

Nije redak slučaj da dolaskom novog člana porodice u kuću, bilo da je to beba ili partner vlasnika, ljubimac dobije takozvanu „šut-kartu“. Važi pravilo da su psi prilagodljiviji kada se to desi, a da mačke često postanu vrlo agresivne i "ljute" na vlasnike. S obzirom na to da mačka teže oprašta to što je vlasniku prestala da bude centar sveta, daćemo vam nekoliko saveta kako da rešite ovu nimalo naivnu situaciju.

Mačke četvrtak 4.05. 08:33 Komentara: 5
strana 1 od 81 idi na stranu