Zašto neke mačke ne vole da se maze?

Ako vaša mačka baš i ne voli da se mazi, možda ima dobar razlog. Zapravo, maženje može da bude vrlo stresno za pojedine mace, ističe nova studija.

Izvor: zivotinje.rs

Petak, 14.10.2016.

08:50

Zašto neke mačke ne vole da se maze?
Foto: Thinkstock

Maženje može biti vrlo strasno za mačke, pogotovu ako one u tome ne uživaju. Šta više, mace koje žive u domu sa još mačaka bolje se nose sa naporom domaćeg života nego njihovi usamljeni vršnjaci.

Grupa naučnika sa engleskog Linkoln univerziteta istraživala je da li su mačke koje žive same srećnije nego njihovi drugari koji žive sa još maca.

U istraživanju je posmatrano ponašanje 23 maca koje žive same, i 20 njihovih vršanjaka iz 17 domaćinstava koja čuvaju tri ili četiri mačke. Vlasnici su popunili anketu o ličnosti i ponašanju ljubimca, i predali uzorak izmeta mačke, preko kog su se merili tragovi hormona stresa.

Nivo stresa nije značajno varirao u zavisnosti od tipa ličnosti. Ali, mlađe mace, do dve godine starosti podložnije su stresu nego one koje dele svoj dom.

Studijom se došlo se do intrigantnih nalaza. Naime, dobijeni rezultati pokazuju da mačke koje “tolerišu”, a ne uživaju i ne vole da se maze, najviše su pod stesom.

Ipak i sami istraživači upozoravaju da ovo istraživanje treba uzeti sa rezervom, i da je ovo tek početak novih otkrića.

Ipak, ono što rezultati ove studije naglašavaju jeste važnost davanja ljubimcu individualnu kontrolu nad svojim okruženjem. Zato, svakoj maci treba dati prostora i ne gnjaviti je ako ona to ne voli…

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: