Saznajte zašto vaša mačka hrče dok spava

Internet-snimci slatkih maca kako hrču zaista su neodoljivi. Ipak, kada vaša mačka u četiri sata izjutra hrče na jastuku pored vas, to baš i nije tako neodoljivo... Saznajte šta je uzrok i kako možete pomoći vašoj ljubimici.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

08:59

Saznajte zašto vaša mačka hrče dok spava
Foto: Image courtesy of papaija2008 / FreeDigitalPhotos.net

Hrkanje kod mačaka nije tako uobičajeno kao kod pasa. Obično je izazvano nekom vrstom smetnji u disajnim putevima. Niske tonove obično proizvodi meko tkivo ili tečnost koja ometa prolaz vazduha kroz nos i grlo.

Kao i kod ljudi, hrkanje kod mačaka može biti bezopasno. Međutim, u nekim slučajevima hrkanje može ukazati na medicinski problem.

Naime, mačke sa ravnijim nosevima i licem, kao persijska i himalajska mačka, imaju urođene predispozicije za hrkanje. Njihove nozdrve su uglavnom uže nego kod ostalih mačaka dok im je meko nepce nešto duže. Iako ovo može uzrokovati samo hrkanje u toku noći, nekada može izazvati poteškoće u disanju.

Naravno, gojaznost kod mačaka može pogoršati postojeće respiratorne probleme.

Drugi sipmtomi koji ukazuju na zdravstveni problem ukljućuju curenje iz nozdrva, zapušenost nosa, oticanje lica, kašalj ili promene u glasu. Takođe, hrkanje može biti simptom polipa ili drugih masa, udisanja stranog tela, upale, bakterijske ili gljivične infekcije ili traume.

Ako vaša mačka otežano diše i nedostatak kiseonika pokušava da nadoknadi preko usta, ili primetite bilo koji od navedenih simptoma, važno je da potražite veterinarsku pomoć. Naravno, vaš veterinar će izvršiti detaljniji pregled i lokalizovati problem.

Tretman hrkanja će zavisiti od osnovnog uzroka. Srećom, hrkanje kod mačaka je uglavnom i relativno bezopasno...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: