10 rasa mačaka za ljude alergične na mačju dlaku

Svetska iskustva su pokazala da kontakt s navedenim rasama mačaka smanjuje mogućnost alergije na najmanju meru.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2016.

12:55

10 rasa mačaka za ljude alergične na mačju dlaku
Foto: Thinkstock

Postoje takozvane hipoalergene mačke. Reč je o mačkama kojima dlaka opada ređe i u manjim količinama nego većini drugih mačaka.

Loša vest je da ne postoji mačka (ni pas) za koju vam neko sa sigurnošću može tvrditi da neće uzrokovati alergiju.

Zašto? Iako se to često tako kaže, ljudi zapravo nisu alergični na mačju dlaku, već na protein koji se nalazi u mačjoj slini. Budući da mace vole da se čiste, nakon što se poližu alergen iz sline prelazi na dlaku i tako dalje u ljudske nozdrve. Osim putem dlake, mačka alergen na čoveka može da prenese lizanjem, mokraćom i/ili putem peruti (komadića mrtve kože).

Pišući o ovoj problematici portal catster.com ljudima koji žele da nabave mačku, a alergični su na njenu dlaku, savetuje da se pre kupovine dogovore sa uzgajivačem, da mačku dobiju na probni rok, u kojem će videti kako njihov organizam reaguje na novog člana porodice.

Dodatne mere opreza uključuju češće kupanje i četkanje mačaka, kao i češće pranje i čišćenje svih mesta na kojima mačka boravi. Takođe, važno je nakon svakog maženja s mačkom oprati ruke i lice.

Neke od hipoalergenih rasa mačaka su:

- Ruska plava mačka

- Bengalska mačka

- Sibirska mačka

- Devon reks

- Javanska mačka

- Balineška mačka

- Sfinks

- Orijentalna kratkodlaka mačka

- Korniš reks

- Kolorpoint (kratkodlaka) mačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: