7 najčešćih zdravstvenih problema kod mačaka

Mačke su poznate po tome da su sklone raznim povredama i zdravstvenim problemima. Neki problemi ne moraju biti ozbiljni kao neki drugi, ali ih sigurno ne treba zanemarivati.

Izvor: zivotinje.rs

Nedelja, 11.09.2016.

08:50

7 najčešćih zdravstvenih problema kod mačaka
Foto: Thinkstock

Kako bi vaša maca bila zdrava, obratite pažnju na listu najčešćih zdravstvenih problema.

Infekcije

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema na koji ćete naići jesu infekcije. Mnoge infekcije zahvataju respiratorni sistem, kao što je curenje iz nosa i očiju, učestalo kijanje, temperatura ili ranice na glavi i oko usta. Virusna infekcija je najčešći uzrok ovim simptomima, a ne možete mnogo da učinite povodom toga - baš kao i kod ljudi. Odvedite macu kod veterinara samo da biste bili sigurni da nije nešto ozbiljno.

Mačija panleukopenija

Simptomi ovog virusnog oboljenja uključuju temperaturu, krvavu stolicu, gubitak apetita, dehidracija ili zamor. Ništa ne može uništiti ovaj virus i ako primetite ove simptome, odmah se obratite veterinaru. Veterinar obično prati stanje mačke u naredna 24 sata. Većina maca starosti do osam nedelja nema skoro nikakvu šansu da pobede virus, jer je njihov imuni sistem posebno slab.

Problemi urinarnog trakta

Mnoge mačke imaju problema sa mokraćnim kanalima, posebno donjeg urinarnog trakta. Ako primetite da maca dosta ređe koristi kutiju sa peskom nego inače, ili previše “umiva” genitalnu oblast, to može ukazati na problem. Ovo stanje utiče na bešiku, pa je mokrenje skoro nemoguće i vrlo bolno. Ukoliko primetite ove simptome, obratite se veterinaru koji će prepisati antibiotike ili lekove protiv bolova. Ignorisanjem simptoma može doći do kancerogenog stanja!

Prelomi zglobova

Iako većina ljudi misli da mačke mogu da skaču sa bilo koje visine, i one često pate od problema sa zglobovima. Mace imaju kraće noge, a prelomi se najčešće dešavaju prilikom skakanja sa velikih visina. Ako primetite da maca hramlje ili se dosta slabije kreće, odmah se obratite veterinaru.

Problemi sa bubrezima

Bolesti bubrega su vrlo česti zdravsteni problemi kod mačaka. Njih najčešće prouzrokuju visok krvni pritisak, kamen u bubregu, izlaganje otrovima, a u najgorem slučaju rak. Sposobnost da se mokrenjem izlučuju toksini se smanjuje, što dovodi do njihovog gomilanja u krvotoku. Ovi problemi su posebno česti kod starijih mačaka. Neki od simptoma uključuju smanjen apetit, gubitak težine, povraćanje ili dijareju, ali stanje često može proći i bez sipmtoma, pa se bolest teže uočava. Lečenje treba započeti odmah po pojavi simtoma.

Bolesti zuba

Mačke su sklone problemima sa zubima. Možda primetite znake kao što su bledilo ili crvenilo u ustima, otekle desni, loš dah, poteškoće pri žvakanju ili krv oko usta. Šta god neobično da primetite, obavezno se posavetujte sa veterinarom. Kako biste sprečili zubne bolesti, možda se vašoj maci budu svidele poslastice namenjene prevenciji ili posebna četkica za zube, koje možete kupiti u lokalnom pet šopu.

Rak

Najstrašniji, ali i najčešći zdravsteni problem kod mačaka. Rak limfnog sistema je najčešći oblik raka kod starih mačaka. Obično se javlja u vidu leukemije, ali se može pojaviti i u crevima i grudnoj komori. Iz nekog nepoznatog razloga, mačke bele boje su sklone raku skvamoznih ćelija. Najčešći simtomi su: otok, uporne infekcije kože, gubitak težine, kvržice po telu, dijareja ili povraćanje, otežano disanje, poteškoće u mokrenju ili vršenju nužde, osećaj umora. Srećom, rak se može tretirati putem hemoterapije, imunoterapije, zračenja ili operacije. Ako primetite simptome, obratite se veterinaru onkologu.

Svi želimo da naši ljubimcu budu zdravi i srećni. Zato je bitno obratiti se za pomoć veterinaru na vreme i vaša maca će sigurno biti zahvalna što brinete o njoj...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: