Kako mačke pokazuju naklonost ljudima?

Kako biste dešifrovali šta mačka želi da vam poruči, morate naučiti šta znači njen govor tela. Otkrivamo vam nekoliko načina na koje vaši ljubimci žele da vam kažu da vas vole…

Izvor: zivotinje.rs

Utorak, 23.08.2016.

08:50

Kako mačke pokazuju naklonost ljudima?
Foto: Thinkstock

Predenje

Mačke pokazuju naklonost predenjem. Maca prede iz različitih razloga: kada je oduševljena, ili da izrazi zabrinutost… One proizvode zvuke u rasponu od mekog i suptilnog do vrlo glasnog predenja. Ali budite sigurni da kada maca prede u vašem prisustvu, ona izražava naklonost prema vama.

Ostavljanje mirisa

Kada se maca trlja obrazom o vaše lice, ili se gura uz vas, ona ostavljaja svoj miris po vama. Ovakvo ponašanje je izraz naklonosti koju mačke pokazuju prema drugim mačkama, psima, ali i prema njihovim omiljenim ljudima...

Prevrtanje po podu

Kada se maca baci na pod pred vaše noge i prevrće se na leđima, shvatite ovo kao znak ljubavi, pozdrav i traženje pažnje. Ako vam pokazuje i dozvoljava da joj dirate stomak, to je znak duboke naklonosti, jer to obično dopuštaju ljudima koje zaista vole.

Prezentovanje ulova

One su opasni lovci! Sve što ulove, od igračaka do buba, miševa ili žaba, često vole da podele sa onima koje vole. Kada vas maca iznenadi ovakvim „poklonom“ treba je pohvaliti. Ne bi vam ona donela ulov da vas zaista ne voli.

Grebanje

Mace naklonost pokazuju i na jedan vrlo čudan način – grebanjem. Obratite pažnju na stvari koje voli da grebe. One ostavljaju vizuelne oznake na mestima koja su vama važna, kao na primer, na vašoj omiljenoj fotelji.

Spavanje

Kao pravi šampioni u spavanju, mačke spavaju i do 16 sati dnevno. Pošto su najranjivije tokom sna, mačka će uvek izabrati bezbedno i pouzdano mesto za dremku. Nema većeg komplimenta ako maca izabere baš vaše krilo da malo odspava.

Kada mace “mese”

Mačići dok još sisaju, prednjim šapama potiskuju grudi majke kako bi istisli više mleka. Odrasle mačke nastavljaju to da rade kada su opuštene i zadovoljne. Maca često “mesi” mekane površine, ili kada je u krilu vlasnika. Ovakvo ponašanje je očigledan izraz obožavanja.

Mace vole očima

Mačakama su oči vrlo važne za opstanak, ali su i izuzetno ranjive. Kada vas maca pogleda širom otvorenih očiju, želi da vam izrazi poverenje i ljubav. A kada sporo trepne, vaš ljubimac vam šalje poljubac!

Umivanje

Mačke provode dosta vremena sređujući se, one takođe umivaju jedne druge, ali samo ako su prijateljski naklonjene. Ako vam maca liže kožu ili kosu, ili čak gricka ili sisa deo vaše odeće, ona želi da vam dokaže ljubav.

Rep

Kada vam mačka prilazi sa uspravljenim repom, malo povijenog kraja, želi da vam pokaže da vas voli. Naime, male mace na ovaj način radosno dočekuju majku, a odrasle mace nastavljaju da se tako ponašaju i prema ljudima.

Mjaukanje

Mačke ne mjauču da bi komunicirale sa drugim mačkama, već na taj način komuniciraju isključivo sa ljudima. Da li vi volite da razgovarate sa nekim ko vam se baš i ne sviđa? Ne vole ni mačke! Čak i kada maca možda malo više “priča”, ona to radi iz ljubavi.

Naravno, nisu sve mace iste... Koliko će vam mačka pokazivati naklonost zavisi od rase, temperamenta i vaspitanja. Volite svog ljubimca, i sigurno će vam na svoj način uzvratiti...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: