Da li i mačke mogu da imaju perut?

Iako ovo nije tako česta pojava, ipak i naše mačke mogu da imaju perut. Pročitajte koji su uzroci i kako da perutanje kože svedete na minimum...

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

08:59

Da li i mačke mogu da imaju perut?
Foto: Thinkstock

Perut može da bude simptom neke kožne bolesti - nadražaja ili suve kože, alergije, infekcije, ili ozbiljnije bolesti.

Brojni su uzroci pojave peruti kod mačaka, od bolesti raznih sistema u organizmu do stresnih situacija koje kod mace izazivaju ospadanje dlake u velikim količinama, a samim tim i perut.

Ukoliko vaša mačka ima perut, odvedite je kod veterinara na kompletan pregled.

Ako vaš veterinar isključi sve zdravstvene razloge, onda vaša mačka verovatno ima običnu perut! Postoji nekoliko načina uz pomoć kojih ćete perutanje kod mace bar malo umanjiti.

Važno je da redovno održavate vlažnost kože i krzna vaše mačke. Preporučuje se da joj povremeno u ishranu da dodate malo ulja od tunjevine.

Takođe, svakodnevno četkajte mačku, ili bar nekoliko puta sedmično. Blizu korena dlake mačke imaju lojne žlezde, koje luče masnoću. Češljanjem pomažete da se ova masnoća rasporedi po celom krznu.

Ukoliko vam ona to dozvoli - kupajte (češće) mačku. Postoje šamponi za mačke koji su predviđeni za suvu kožu i borbu protiv peruti.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: