Kako sprečiti kamen u bešici kod mačke putem ishrane?

Mačke su vrlo sklone bolestima urinarnog trakta, ali dobra stvar je da tri najčešća tipa kamena u bešici su podložni prevenciji, a nekad čak i lečenju kroz ishranu.

Izvor: B92

Subota, 09.07.2016.

08:50

Kako sprečiti kamen u bešici kod mačke putem ishrane?
Foto: Thinkstock

Kamenje u bešici nastaje tako što se tokom vremena talože i sjedinjuju minerali i ostale materije, i mogu da narastu do neverovatnih veličina, ponekad i u velikom broju.

Mačke koje pate od kamenja u bešici, često imaju neke, ili sve simptome: mokrenje van kutije sa peskom, naprezanje tokom mokrenja, često ali malo uriniranje, promena boje mokraće, često lizanje genitalija.

Mužjaci su osetljiviji na ovu vrstu bolesti, jer postoji opasnost od blokiranja slobodnog protoka urina kroz kanale. Ovo je stanje koje zahteva hitan veterinarski tretman!

Dijagnoza ove bolesti se vrši kroz kombinaciju analize mokraće, rendgenskih snimaka i ultrazvuka.

Za sva tri načešća tipa kamena preporučuje se podsticanje unošenja više vode. Ukoliko je sklona ovoj bolesti, macu treba hraniti konzerviranom hranom dodajući još malo vode u hranu. Tako će se minerali rastvoriti, a ne taložiti i formirati kamenje.

Takođe, kuvana hrana je dobar izbor. Vaš veterinar će vam odrediti adekvatan način ishrane, uz pomoć kojeg se kamen može eliminisati. Važno je da pratite zadata uputstva i macu vodite na redovne kontrole.

Zapamtite, bilo kakva pormena ishrane treba biti pod kontrolom stručnjaka. Zamolite veterinara da odredi dijetu za prevenciju kamena u bešici, kako bi vaša maca bila zdrava...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: