Debata u Njujorku: Uklanjati mačkama kandže ili ne?

Decenijama je hirurško uklanjanje kandži mačkama bio rutinski veterinarski postupak u SAD, ali to nije pedikir - ima tu anestezije, bola i amputacije delova prstiju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.05.2016.

08:50

Debata u Njujorku: Uklanjati mačkama kandže ili ne?
Foto: Thinkstock

Prvi predlog zakona u SAD, koji je pripremila država Njujork, o zabrani uklanjanja kandži mačkama izazvao je žestoku debatu među veterinarima i ljubiteljima mačaka, od kojih neki insistiraju da je uklanjanje nehumano, a drugi kažu da to treba dopustiti kao poslednje sredstvo za mačke koje grebu nameštaj, tepihe i ljude.
"Niko od nas ne voli taj postupak", rekao je Ričard Goldstin, veterinar u njujorškom Zdravstvenom centru za životinje i bivši predavač na Veterinarskom fakultetu Univerziteta Kornel. "Šta kada je alternativa doživotna osuda mačke na sklonište, ili na smrt? Zato mi to radimo".

Njujorške i američke veterinarske organizacije koje se protive zabrani uklanjanja kandži kažu i da je to često jedini način da se spreči da mačke s problemima u ponašanju budu napuštene ili podvrgnute eutanaziji. Takve odluke treba prepustiti profesionalcima i vlasnicima mačaka, a ne poslanicima, kažu oni.

Realnost je da taj postupak sam po sebi uzbunjuje protivnike. Za razliku od ljudskih noktiju, kandže mačke su vezane za kosti, te njihovo uklanjanje zahteva da veterinar prereže tetive i nerve i da ukloni poslednji segment kosti u svakom od prstiju mačke.

"To je amputacija. To je kao da se kleštima čoveku odseče vrh prsta", rekao je Džener Konrad, kalifornijski veterinar koji je prošle nedelje doputovao u Olbani da bi lobirao među poslanicima da izglasaju predloženu zabranu.

Direktorka osnovne škole u Bruklinu Liza Fernandes rekla je da je dala da se njenoj mački uklone kandže jer nije znala šta to podrazumeva. Đaci njene škole sada učestvuju u kampanji lobiranja kojom pozivaju poslanike da podrže zabranu. "Kada sam saznala šta je to, užasnula sam se", rekla je Fernandesova.

Debata je izbila u vreme razvoja osećanja Amerikanaca prema četvoronožnim ljubimcima. Drugi njujorški zakon će ukinuti porez na promet na hranu za kućne ljubimce, a poslanici su prošle godine glasali i da se dopusti da se psi pridruže svojim prijateljima - ljudima u baštama restorana.

Nekoliko američkih država je zabranilo operacije uklanjanja glasnih žica pasa, a svih 50 američkih država ima propise po kojima je teška okrutnost prema životinjama krivično delo.

"Jača društvena briga o dobrobiti životinja", rekao je Vejn Pasel, predsednik i izvršni direktor američkog Društva za humanost (Humane Society of the United States). "Dokazali smo da je američka javnost duboko zabrinuta za dobrobit životinja - onih koji žive sa nama i onih koje se koriste za proizvodnju hrane."

Australija, Velika Britanija i još nekoliko evropskih zemalja već su zabranile uklanjanje kandži mačkama. To je zabranjeno i u Los Anđelesu i nekim drugim gradovima Kalifornije. Procenjuje se da ta procedura primeni na oko četvrtini svih mačaka u domaćinstvima u SAD, a veterinari su rekli za AP da je to sve manje uobičajeno.

U prihvatilištu za životinje "Enimal hejven" na Menhetnu pomoćnica direktora Kendra Mara je rekla da se uklanjanje kandži primenjuje na oko 10 odsto mačaka koje idu na usvajanje. Neke od mačaka podvrgnutih tome počinju da ujedaju, što pre nisu činile, a neke prestaju da koriste kutiju s peskom, jer im pesak pogoršava rane. "Nikada to ne ide lako", rekla je ona. Posle te procedure "uvek treba raditi na problemima ponašanja" mačke.

Stanovnik Menhetna Brajan Gari, jedan od nekoliko vlasnika mačaka koji su razgovarli sa AP, nasledio je 10-godišnju mačku Kiki kada je umro njegov otac i dao je da joj se uklone kandže jer je "nameštaj važniji od dobrobiti mačke". Gari je rekao da Kiki ima problema s korišćenjem kutije s peskom, te je drži u sobi čitavoj prekrivenoj novinama.

"To je noćna mora. Moram to nekako da rešim", rekao je on. "Ona je ipak veoma slatka. Ali je potpuno uvrnuta". Veterinari s kojima je razgovarala agencija AP kažu da se vlasnici mačaka sve više okreću alternativama - redovno podrezivanje kandži ili postavljanje malih kapica preko kandži mačke.

Njujorško veterinarsko udruženje, međutim, protivi se potpunoj zabrani. Njegova predsednica Suzan Vajligala je rekla da je broj intervencija za uklanjanje kandži u njenoj oblasti Bafalo opao za više od 50 odsto u odnosu na pre samo tri godine. "Toga je znatno manje jer veterinari upućuju klijente u to šta su dostupne alternative", rekla je ona. "Ipak, to treba da ostane poslednja opcija", rekla je ona o hirurškom uklanjanju kandži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: