Kako sprečiti da mačka postane gojazna

Prekomerna težina i gojaznost je sve češći problem mačaka i prvenstveno je zdravstveno pitanje. Ukoliko mislite da je i vaša mačka pod rizikom od prekomerne težine ili gojaznosti, ovih nekoliko saveta vam može pomoći da to toga ne dođe…

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

15:22

Kako sprečiti da mačka postane gojazna
Foto: Thinkstock

Merite hranu
Odokativnim određivanjem obroka, odnosno količine hrane, možemo mački naneti više štete nego koristi. Pitajte veterinara koliko je hrane dovoljno vašem ljubimcu. Zatim, uz pomoć posude za merenje mački dajte samo dnevo preporučenu dozu hrane – ne manje, ne više! Takođe, posle izvesnog perioda, ponovo s veterinarom proverite da li je ta ista količina dovoljna. Ako ste mački davali određenu količinu tokom protekle godine, ne znači da će i ubuduće biti dovoljno.

Umereno s poslasticama
Vlasnici mačaka često padaju u zamku, pa kada se osećaju krivima zbog nedovoljno provedenog vremena s ljubimcem, zadovoljavaju ih poslasticama. Naravno, poslastice ne treba isključiti iz ishrane mačke, već ih treba koristiti umereno. Pročitajte nekoliko saveta koliko i kako treba nagrađivati mačku poslasticama.

Razmislite o prelasku na konzerviranu hranu
Metabolizam mačke funkcioniše drugačije nego kod ljudi ili pasa. Zato kada već dođe do gojaznosti, ne postoji jednostavan način da se težina redukuje. Zato veterinari često preporučuju konzerviranu hranu. Pročitajte opširnije šta kažu stručnjaci, kada je bolje koristiti vlažnu hranu ili granule.

Naravno, sve nedoumice koje imate o ishrani i težini mačke možete razrešiti s vašim veterinarom…

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: