Nat. Geographic: Plašenje mačaka krastavcem je okrutno

Stručnjaci za ponašanje životinja širom sveta oštro su osudili najnoviji trend plašenja mačaka krastavcima.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

13:05

Default images
Foto: Screenshot

Na internetu se nedavno pojavila serija video klipova u kojima se iza mačaka postavlja krastavac dok jedu. Nakon što završe obrok, mačke se okreću i šokiraju kada primete krastavac, bežeći glavom bez obzira.

I dok se milioni vlasnika širom sveta zabavljaju posmatrajući istraumiranog ljubimca, stručnjaci ističu da za životinje ovo iskustvo nije nimalo prijatno. Oni su ove video klipove nazvali okrutnim i gnusnim, piše “National Geographic”.

“Bespotrebno stresiranje životinje nikada nije dobra svar. Ukoliko to činite da biste se zabavili, ozbiljno se pitam gde vam je humanost”, navodi Džil Goldman, stručnjak za ponašanje životinja. Ona je dodala da se mačke prilikom bega mogu povrediti, ili postati hronično stresirane.

Ali, zašto se tačno mačke plaše krastavaca?

Goldmanova navodi da je u pitanju prirodna reakcija na objekat koje nisu očekivale da vide, ili koji nikad do tada nisu videle u životu. Veliki broj stručnjaka navodi i da mozak mačke oblik krastavca povezuje sa zmijom, a zna se da mačkama – kao i svim sisarima – strah od zmija urođen.

U svakom slučaju, stručnjaci su složni – ljudi bi trebalo što pre da prestanu da plaše mačke krastavcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: