Kako sprečiti da mačka postane gojazna

Prekomerna težina i gojaznost je sve češći problem mačka i prvenstveno je zdravstveno pitanje.

Izvor: zivotinje.rs

Utorak, 29.09.2015.

14:00

Default images
Foto: Thinkstock

Ukoliko mislite da je i vaša mačka pod rizikom od prekomerne težine ili gojaznosti, ovih nekoliko saveta vam može pomoći da to toga ne dođe…

Merite hranu
Odokativnim određivanjem obroka, odnosno količine hrane, možemo naneti više štete mački nego koristi. Pitajte veterinara koliko je hrane dovoljno vašem ljubimcu. Zatim, uz pomoć posude za merenje mački dajte samo dnevo preporučenu dozu hrane – ne manje, ne više! Takođe, posle izvesnog perioda, ponovo sa veterinarom proverite da li je ta ista količina dovoljna. Ako ste mački davali određenu količinu tokom protekle godine, ne znači da će i u buduće biti dovoljno.

Umereno sa poslasticama
Vlasnici mačaka često padaju u zamku, pa kada se osećaju krivima zbog nedovoljno provedenog vremena sa ljubimcem, zadovoljavaju ih poslasticama. Naravno, poslastice ne treba isključiti iz ishrane mačke, već ih treba koristiti umereno.

Razmislite o prelasku na konzerviranu hranu
Metabolizam mačke funkcioniše drugačije nego kod ljudi ili pasa. Zato kada već dođe do gojaznosti, ne postoji jednostavan način da se težina redukuje. Zato veterinari često preporučuju konzerviranu hranu.

Naravno, za sve nedoumice koje imate oko ishrane i težine mačke, možete razrešiti sa vašim veterinarom…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: