Nabavili ste mače? Šta dalje?

Usvajanje mačke znači znatno više od puke zabave i veselja koje nova razigrana prinova donosi u porodicu. Radi se o velikoj odgovornosti prema živom biću, a u nastavku ćemo pokušati da vam olakšamo proces privikavanja.

Izvor: Mackarica

Utorak, 22.09.2015.

16:55

Default images
Foto: Thinkstock

Dovesti mače u dom jedna je od najlepših stvari na svetu. Preslatki su, mekani, beskrajno mazni… Jednom rečju – neodoljivi.

Međutim, držanje životinje velika je odgovornost. Na primer, pravilna ishrana može da bude vrlo važna za zdravu i srećnu mačku koja je još u razvoju. I fizički i psihički razvoj mačeta u vašim je rukama, ako se izuzmu biološke predispozicije, naravno.

Ovi saveti biće vam od velike pomoći ako ste odlučili da donesete kući mače, a još niste sigurni šta sve u vezi sa tim zapravo treba da preduzmete.

Odaberite kvalitetnu hranu

Mačićima u razvoju izuzetno je bitna kvalitetna ishrana, a sami ne znaju i ne mogu da odluče šta im je potrebno. Kvalitetna hrana za mačke bogata je proteinima i taurinom. Taurin je esencijalna aminokiselina koju mačke moraju da unesu radi održavanja dobrog zdravlja, i dok ljudi mogu da sintetišu taurin iz drugih izvora, mačke nemaju za to neophodne enzime. Ali mogu da ga pronađu u hrani životinjskog porekla kao što su riba, govedina I živina. Uvek se možete konsultovati s veterinarom u vezi sa optimalnom ishranom.

Hranite mače više puta dnevno

Hranite mače barem triput dnevno iz plitkog tanjira. Oni su zaista mali i hrana im mora biti dostupna sve vreme. Dok su u periodu razvoja, slobodno im dajte i poslastice. Na primer, manje količine hrane bogate proteinima poput kuvanog žumanca, ribe bez kostiju ili džigerice uticaće blagotovorno na razvoj njihovih kostiju. Osim češćih obroka, mačićima u razvoju neće smetati ako im tokom celog dana bude dostupna I suva hrana, kako bi njihova ishrana bila uravnotežena.

Voda – uvek dostupna

I mačke i mačići tokom celog dana moraju imati pristup svežoj vodi. Osim vode, mačkama nije potrebna nijedna druga tečnost. Mleko nije dobra opcija, s obzirom na to da veliki broj mačaka od njega dobije proliv. Umesto toga, ponudie mačetu jogurt.

Mačiji WC na dohvat ruke

Prvih dana boravka mačeta u vašem stanu, pogotovo ako ste ga pokupili s ulice i nema ‘manire’ kućne mačke, neka mu posuda sa posipom bude uvek dostupna. Bez brige, naučiće da ga koristi bez problema – jednostavno ga odvedite do peska I zagrebite njegovom šapicom po njemu, a ako prvi put obavi nuždu van posude, barem onu veliku, pokupite izmet i stavite ga u pesak. Po mogućnosti, neka vas vidi. Mesto koje je uneredio svakako dobro očistite da ne ostane miris koji će ga privlačiti.

Pazite na njega

Mačići su mali, nestašni i prilično znatiželjni, pa za tren oka može doći do neke nezgode. Vrlo lako se zaglave između ormara ili nekih aparata, a lako se i stane na njih ako ne gledate dobro kuda hodate. Zato ga, dok se malo ne navikne na prostor, dozovite s vremena na vreme i redovno proveravajte da li je dobro.

Ne zaboravite veterinara!

Ne moramo da vam napominjemo da macu odmah odvedete na veterinarski pregled, osim ako se za to već nije pobrinuo prethodni vlasnik ili organizacija iz koje je udomljena.

Ne zaboravite sterilizaciju/kastraciju!

Sterilzacija/kastracija se zbog brojnih prednosti koje nosi preporučuje svakom vlasniku Osim što ćete na taj način sprečiti razmnožavanje (setite se koliko je samo neželjenih mačića i mačaka po različitim udruženjima i na ulici), obezbedićete vašim ljubimcima srećniji i zdraviji život.

Igrajte se s mačetom

Igrajte se sa svojim novim ljubimcem, vi ste njegova ‘mačka’. Ne trebaju im ‘fensi’ igračke - dovoljan je kanap, zgužvano parče papira ili čep od plastične flaše i mače je pronašlo zabavu. Osim toga, tako razvijate I vaš međusobni odnos koji je počeo dolaskom mačeta u vaš dom. Pred vama su godine divnog druženja, zabave i velike ljubavi!

Izvor: mackarica.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: