Koliko je sna potrebno mačkama?

Zašto mačke tako mnogo spavaju i šta se u njihovim glavama tada događa?

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

08:45

Default images

Foto: Ella Mullins / Flickr.com

Mačke mogu da spavaju čak 16 sati dnevno, a starije mačke još više vremena potroše na odmor – čak 20 sati dnevno.

To spavanje rezultat je evolucije, navika u ishrani i fiziologije. U divljini mačke moraju da love kako bi jele, a lov, jurnjava i ubijanje plena troši mnogo energije. Spavanje pomaže mačkama da sačuvaju energiju između obroka.

Od vremena koje mačke provode spavajući oko tri četvrtine je ono što bismo mogli nazvati dremanjem. U tom stanju mačke se mogu dovoljno odmoriti, ali su još na oprezu i mogu se probuditi u trenu. Možete primetiti kada mačka ima lak san, jer joj se uši trzaju i okreću prema zvukovima, a oči su blago otvorene. Čak i kad sede uspravno, mačke mogu dremati.

Preostalu četvrtinu vremena za spavanje provode u dubokom snu, dok starije mačke na to mogu potrošiti oko 30 ili čak 40 odsto vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: