I mačke mogu biti alergične na neke namirnice

Mačke mogu biti alergične na hranu kao i ljudi, a kod njih se alergija najčešće manifestuje u problemima s kožom i dermatitisom.

Izvor: index.hr

Utorak, 19.05.2015.

08:45

Default images

Foto: Georgina/ Flickr.com

Da li se vaša mačka češe? Na licu i vratu ima kraste? Mačka je izgubila mnogo dlake zbog češanja? Da li se često pojavljuju infekcije ušiju? Iako nekoliko zdravstvenih problema može izazvati ove simptome, alergija na hranu je jedna od mogućnosti.

Ne mora obavezno značiti da je nova hrana izazvala alergiju, obično je suprotno. Alergiji na hranu je obično potrebno više vremena da se razvije, pa tako mačke jedu mesecima, možda i godinama, hranu na koju su alergične, pre nego što se pojave simptomi.

Alergija na hranu se može pojaviti kod mačića starih pet meseci, kao i kod dvanaestogodišnjih mačaka, iako se najčešće pojavljuje između druge i šeste godine starosti.

Alergije najčešće izazivaju govedina, jagnjetina, plodovi mora, kukuruz, soja, mlečni proizvodi, pšenica, piletina, jaja i svinjetina.

Kada primetite simptome, obratite se za pomoć veterinaru, koji će prvo isključiti probleme, kao što su gastritis, paraziti, infekcije i bolesti bubrega, jetre i gušterače.

Zatim će propisati dijetu, a mačka će najverovatnije morati da se pridržava tog plana do kraja života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: