Zašto nam mačke donose svoj ulov?

Ako vaša mačka ima pristup spoljašnjem svetu, onda je vrlo verovatno i da vam povremeno donosi plen, najčešće ne preterano živ, ali s takvom radošću kao da vam je upravo kupila božićni poklon.

Izvor: Tportal

Ponedeljak, 18.05.2015.

08:50

Default images
Foto:Thinkstock

Istraživanje objavljeno pretprošle godine u časopisu “Natural Communications” kaže da mačke u Americi godišnje ubiju između 1,3 i 4 milijarde ptica i između 6,3 i 22,3 milijarde malih sisara i glodara. Radi se o prilično impresivnim brojevima, ali znači li to da su mačke hladnokrvne ubice ili za to postoje neki dublji, evolutivni razlozi?

Mačke su evoluirale u vrlo efikasne predatore – imaju oštre zube i kandže, mekane šape za tiho prikradanje plenu, noćni vid i neverovatno su brze i okretne. I dok je pripitomljavanje mačaka započelo pre nekih 10.000 godina, one su zadržale neke divlje, lovačke instinkte, kao i sposobnost varenja sirovog mesa. Koliko god ih sređivali, mazili i pazili, njihovi lovački instinkti nikad neće nestati.

Mačke najviše uče od majki, koje ih zapravo i podižu. To između ostalog uključuje podučavanje mačića kako da se čuvaju i kako da love. Majka ih tome uči postepeno donoseći im mrtav plen koji će pojesti. Sledeći put doneće im živi plen, iako već ošamućen, a ostaviće svojim potomcima da dovrše posao. Na kraju će ih i povesti u lov. Zabeleženi su i slučajevi u kojima ženke to rade i s mačićima koji nisu njihovi.

S obzirom na to da istu stvar rade i s nama - donose nam polumrtve životinje u kuću, one najverovatnije pokušavaju da nas nauče lovačkim veštinama koje nam očigledno nedostaju. Takođe je moguće i ono uobičajeno objašnjenje, a to je da nam jednostavno nose “poklone”.

Ali, kako piše stručnjak za mačke Džastin Alford, posmatrajući iz ugla evolucije, verovatnije je da je to povezano s njihovim lovačkim instinktima koji su većinom potisnuti pripitomljavanjem.

Zato kad vam sledeći put vaša mezimica na vratima ostavi polumrtvu životinju, pokušajte da se setite da vas zapravo voli i da u vama pokušava da probudi vrhunskog predatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: