Da li možete da prepoznate da vam ja mačka bolesna?

Mačke često kriju bol, pa se dešava da vlasnik otkrije da sa njegovim ljubimcem nešto nije u redu tek kada bolest uznapreduje.

Izvor: zivotinje.rs

Ponedeljak, 20.04.2015.

16:15

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se mnogi zdravstveni problemi najbolje leče u ranim fazama, važno je da naučimo da prepoznamo najčešće simptome koje mačke vešto pokušavaju da sakriju...

Neuobičajeno ponašanje
Kada je mačka bolesna, obično je mirnija nego inače, najviše vremena provodi u ležećem, pogrbljenom položaju. Takođe, mačke često usled bolesti zanemaruju higijenu, ne ližu krzno, ali i predu. Mačke sa neurološkim problemima mogu delovati zbunjeno i dezorijentisano.

Povraćanje
Mačke ponakd povraćaju kako bi izbacile loptice dlaka iz sistema za varenje. Međutim, ukoliko mačka povraća nakon jela, možda je došlo do nekog zdravstvenog problema. Ako mačka povraća više puta u roku od nekoliko sati, ili kontinuirano tokom nekoliko dana, odvedite je kod veterinara na pregled.

Dijareja ili zatvor
Dijareja može biti rezultat nervoze, promene u ishrani, osetljivosti na hranu, crevnih parazita, infekcija, trovanja i drugih bolesti. Vodena dijareja, dijareja sa tragovima krvi ili ukoliko je praćena povraćanjem zahteva veterinarsku pomoć. Mačke takođe često pate i od konstipacije. Proverite kutiju sa peskom kako biste se uverili da je mačka izvršila nuždu.

Kašalj
Kašalj može biti uzrokovan udisanjem stranog tela, lopticama dlaka, alergijama, astmom, tumorom, bolestima srca, plućnim bolestima ili nekim zaraznim bolestima. Ako kašalj traje duže od jednog dana, ne čekajte već se obratite veterinaru. Ukoliko se kašalj vraća, mačka otežano diše i desni su joj blede, odmah potražite veterinarsku pomoć.

Boja desni
Kada sumnjate da vaša mačka ima zdravstveni problem, proverite joj desni. Desni treba da budu tamnoroze boje, a kada ih pritisnete prstom, boja bi trebalo da se vrati u roku od dve sekunde. Blede desni mogu biti znak anemije, šoka ili slabe cirkulacije. Ukoliko su desni i jezik modre boje ukazuju na stanje opasno po život životinje i nedostatak kiseonika. Svetlocrvene desni mogu ukazati da je mačka pregrejana ili otrovana ugljen-monoksidom, dok žute desni ukazuju na žuticu.

Kad god imate nedoumicu u vezi sa zdravljem vašeg ljubimca, uvek je bolje potražiti veterinarsku pomoć. Nekada je bolje proveriti svaku sumnju nego ignorisati simptome bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: