Mekana stolica i poseta veterinaru

Sanja Aleksić: Imam sivu britansku mačku koja već dva dana ima mekšu stolicu i sluzave tragove krvi u njoj. Šta bi mogao biti uzrok? Da li je to nešto ozbiljno?

Izvor: B92

Nedelja, 08.03.2015.

18:02

Default images
Foto: Thinkstock

Mekana stolica (diarea) nastaje kao rezultat ubrzanog kretanja sadržaja creva i njegovog češćeg pražnjenja. Trebalo bi da pozovete svog veterinara, koji će na osnovu Vaših odgovora utvrditi stepen ozbiljnosti problema.

Neophodno je da date sledeće podatke: kako je došlo do problema (postepeno ili iznenada), koliko stolica je bilo tokom dana i noći, količina i izgled stolice, da li je krv u stolici tamna ili svetla, da li je ceo izmet prebojen ili je izmet normalne boje a krv je prisutna u kapljicama na izmetu ili u sluzi, da li je mačka pojela nešto što nije za jelo ( igračke, delovi igračaka, predmeti iz domaćinstva, sobno bilje, otrovi, lekovi, deterdženti…), da li ima gasove, da li je povraćala, da li ima apetit, da li ima povišenu telesnu temperaturu, da li je u pitanju mače koje nije završilo sa svojim vakcinacijama protiv zaraznih bolesti mačaka ili je u pitanju odrasla jedinka ( redovno vakcinisana ili nevakcinisana), da li je čišćena od crevnih parazita ( kojim preparatom, kada i koliko puta…), da li jedinka kunja ili je normalno aktivna…

Kao što vidite, neophodno je lokalizovati odakle problem potiče, jer postoji veliki broj uzroka pojave mekane stolice, kako u tankom tako i u debelom crevu, te je neophodno, opet naglašavam, da pozovete svog veterinara.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante „Pas, mačka i …“, možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: