Šta da uradite kada pronađete tek rođene mačiće?

S vremena na vreme javljaju nam se čitaoci koji su pronašli tek rođene mačiće i našli se u nezavidnoj poziciji – ne mogu im i oni okrenuti leđa, a ne umeju ili se plaše da ih neguju i pomognu im da prežive. Evo uputstva koje vam može poslužiti kao vodič u ishrani i negi tek rođenih beba, odnosno mačića. To nije lako, ali je osećaj kada mače odraste, a vi ste mu u tome pomogli – neprocenjiv!

Izvor: zivotinje.rs

Nedelja, 04.01.2015.

08:50

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Vrlo je važno da ostanete prisebni i da ne paničite. Za početak se raspitajte da li u vašem gradu postoji udruženje za zaštitu životinja, jer su se volonteri koji brinu o napuštenim životinjama već susreli sa ovim problemom. Oni mogu preuzeti brigu o macama, ili vas u najmanju ruku mogu uputiti kako da im sami pomognete.

Za početak, u blizini mesta potražite mamu mačku. One imaju običaj da mačiće prenose sa jednog mesta na drugo, pa je najbolje da neko vreme sačekate na tom mestu i proverite da li će se mačka vratiti po mladunce.

Budimo iskreni, veliki je broj neodgovornih vlasnika koji ne sterilišu svoje ljubimice, već njihovo leglo izbacuju na ulicu. Ukoliko posumnjate da se baš to dogodilo, razgovarajte sa ljudima koji žive u blizini. Slučaj naravno prijavite policiji, ukoliko dobijete validne dokaze da je reč o neodgovornom vlasništvu.

Na kraju, ukoliko su mačići prepušteni isključivo vama, najvažnije je da tri stvari uvek imate na umu – da ih držite sitim, da im je toplo i da su sklonjeni na sigurno!

Važno je odrediti starost mačića, a evo nekih pokazatelja koji vam mogu biti od pomoći.

Ovako male životinje ne smeju ostati na ulici, pa je najbolje da ih donesete svojoj kući.

Napomenuli smo važnost ishrane. Poznato je da je najdragocenije iskustvo osobe koja se razume u ovu problematiku, pa smo kontaktirali Mariju Stanojev iz Udruženja za zaštitu i prava životinja Orpak, koja je poznata kao „majka Mara“, jer je u ovom udruženju zadužena za zbrinjavanje najmlađih štićenika.

-Moje iskustvo bi moglo da obeshrabri vaše čitaoce, ali bih pre svega savetovala da ne odustaju. U jednom leglu na primer, od 5 mačića, uspeh je ako preživi bar jedno mače! Majčinska nega i njeno mleko malim macama su od neprocenjivog značaja. Ipak, to vas ne sme sprečiti da date sve od sebe. Moje je mišljanje da uglavnom preživljavaju ženke.

Kada su mačići jako mali treba ih hraniti na 2,3 sata, a kada otvore oči na 4.

Marija kaže da se u prodaji može naći smesa koja je zamena za mleko mačke, ali da se ono nije pokazalo kao najbolje rešenje. Kada preuzme mačiće Marija im sprema posebnu smesu:
Ilustracija; Foto: pixabay.com
-Kada počnu da otvaraju oči i uši dodajem im saft od vlažne hrane iz kesice, čisto da im zamiriše na meso. Nakon toga, kad počnu polako da rstu, pravim kašicu u koju stavljam manje mleka a više mesa. Kada počnu da im rastu zubići hranim ih pasiranom vlažnom hranom. Trčkaranje po kući je znak da bi trebalo početi sa davanjem granula! – objašnjava „majka Mara“.

Što se tiče ishrane, važno je znati mačiće ne treba prehranjivati. Za ishranu malih maca najbolje je koristiti špric, a kada malo porastu možete upotrebiti i cuclu, ali vrlo pažljivo jer su im one uglavnom velike.

Nakon svakog obroka neophodno je, po Marijinim rečima, masirati stomak mace i analni otvor vlažnim parčetom vate koje ste prethodno nakvasili mlakom vodom. Ovo je važno kako biste stimulisali rad creva i vršenje nužde. Masaža traje sve dok na vati ne vidite urin. Deo oko pupka svakodnevno dezinfikovati kako ne bi došlo do infekcije.

Marija je naglasila da mačiće treba držati u toplom – smestite ih u kutiju sa flašama vruće vode ili pored njih stavite termofor kako biste ostavili utisak da ih majka i dalje greje. I jedno i drugo obmotajte peškirom ili stavite u debelu čarapu, kako se mace ne bi opekle kada ih dodirnu.

Nikako ih nemojte kupati vrelom vodom, već pustite da se zagreju uz flaše ili termofor. Temperaturu u kutiji održavajte na 30 do 32 stepena dok su mačićima oči zatvorene, a kada progledaju temeraturu spustite na 26 stepeni.

Najvažnije je da istrajete i da se u tom periodu zaista posvetite negi mačića. Znamo da to nije lako i iziskuje mnogo odricanja i truda, ali morate znati da ste vi u tom trenutku njihova „majka“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: