Kako da mački očistite uši (a izbegnete stres)?

Čišćenje ušiju je važno za celokupno zdravlje i održavanje higijene mačke. Ukoliko naučite da mački očistite uši, ili ako to obavi veterinar, možete izbeći ozbiljne probleme i infekcije. Pročitajte kako da to bezbedno obavite…

Izvor: zivotinje.rs

Petak, 28.11.2014.

21:56

Default images

Kako biste mački očistili uši, trebaće vam: sredstvo za čišćenje ušiju (koje vam je preporučio ili prepisao veterinar), gaza, tuferi ili loptice pamučne vate, topla voda i peškir ukoliko maca postane nervozna.

Prvenstveno je vrlo važno da veterinar obavi pregled ušiju vašeg ljubimca i utvrdi da nema zdravstvenih problema (poput infekcije) pre nego što pokušate da ih očistite sami.

Umotajte mačku u peškir (ukoliko je nervozna) i stavite je u krilo. Nežno okrenite ušnu školjku na spolja kako biste jasnije videli unutrašnjost. Ukoliko je uvo čisto, nema potrebe da "intervenišete". Ako primetite prljavštinu ili smeđe mrlje, možete to sami očistiti. Međutim, ako primetite zeleni ili žuti gnoj, crvenilo ili bilo šta neobično, potražite veterinarsku pomoć.

Nežno sipajte u mačkino uvo samo nekoliko kapi rastvora (koji vam je veterinar preporučio), a zatim masirajte koren uveta oko 20 do 40 sekundi. Ostavite mačku nekoliko minuta na miru kako bi protresla glavu.

Navlažite vatu ili gazu i nežno obrišite uvo. Međutim, vodite računa da tufer ili vatu ne gurate previše duboku u uvo, jer tako možete povrediti mačku i sabiti još dublje prljavštinu koju želite da uklonite.

Kada ste završili sa čišćenjem, pohvalite mačku i počastite je poslasticom i maženjem. Ovo je važno kako bi se maca smirila ali i kako bi sledeći put "sarađivala" sa vama kada ponovo bude vreme za čišćenje ušiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: