Kako da olakšate mački život u stanu?

Mačke prirodno uživaju u šetnji napolju, ali im to često može predstavljati opasnost po život, naročito u urbanim sredinama.

Izvor: Tportal.hr

Utorak, 11.11.2014.

08:59

Default images

Foto: greyloch / Flickr.com

Druge životinje, lutalice ili nečiji kućni ljubimci, buve, krpelji, automobili, samo su neke od pretnji.

Ipak, treba da znate da su mačke grabljivice i da su im lov i divljanje po prirodi urođeni.

Zato bi trebalo da mački priuštite zabavan prostor u svom stanu, a to možete jednostavno postići.

Napravite mačji vrt

Napravite ili kupite plitku četvrtastu posudu u koju posadite macinu travu i neku sličnu biljku u kojoj će mačka uživati. Osim što ćete joj pružiti biljke koje voli da gricka, može se ugodno izvaliti na travu.

Napravite ili kupite penjalicu za mačku

Mačke obožavaju da se pentraju. Nabavite neku od gotovih penjalica za mačke ili ako ste vešti, napravite sami. Mačka će vam biti zahvalna.

Obezbedite joj dovoljno sunca

Foto: Alan Turkus / Flickr.com

Mačke obožavaju da se izležavaju na suncu. Blizu prozora, balkonskih vrata ili nekih sličnih staklenih zidova kroz koje dopire sunčeva svetlost obezbedite dovoljno prostora na kojim se mačka može ugodno izvaliti i crpeti energiju sunca.

Prilagodite balkon mački

Ako imate balkon, prilagodite ga mački. Koliko god da je vaša ljubimica spretna, u žaru igre bi se lako moglo dogoditi da padne s njega. Osigurajte balkon odgovarajuće postavljenom zaštitnom mrežom i zatvorite sve prolaze s kojih bi mogla da padne.

Samo za najhrabrije

Ako baš želite da mačka oseti spoljni svet, nabavite specijalan povodac za mačke pa je povedite u šetnju. Morate voditi računa da u blizini nema pasa, jer biste mogli da se nađete u problemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: