Zašto mačke vole krugove?

Mačke privlače krugovi, reklo bi se bez razloga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2014.

19:07

Default images

Ukoliko provodite sate u pokušaju da naučite svoju mačku da izvodi trikove, onda je poslednja pomama na internetu možda i po vašoj meri.

"Cat Circles" ili "mačji krugovi", gde mačke sedaju u centar kruga odbijajući da se pomere, se kopiraju širom sveta

Hiljade korisnika, najviše na Redditu i Imguru postavljaju fotografije svojih uspeha, dok su psiholozi i veterinari bez odgovora.

Svi su željni da saznaju zašto kod njihovih neposlušnih mačaka ovaj trik radi, piše Dejli mejl.

Sve je počelo kada je pre nekoliko nedelje jedan korisnik Reddita postovao slike pod nazivom "Trick Your Cat With a Circle".

Savršene fotografije ljubitelja mačaka i fotografa Guermike pokazuju kako to da učinite.

Ne postoji studija koja je objasnila zašto krugovi privlače mačke. Međutim postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

Brajan Folkner, veterinar, kaže da nema dokaza da potvrdi neki specifičan psihološki razlog za mačje ponašanje.

Njegova teorija je da mačke vole ograničenja, za razliku od pasa, i psihološki se osećaju prijatnije kada mogu da vide svoje mesto.

Ešli Grej, koji je takođe veterinar, ima zanimljiv pogled na celu stvar.

"Jedan aspekt mačjeg ponašanja jeste da su one prirodno radoznale - uostalom čuli ste za izraz `radoznalost je ubila mačku`. Sam čin pravljenja kruga pred vašom mačjkom je intriga. Drugim rečima - šta ti to radiš?"

"Vlasnici mačaka kažu da njihove ljubimice često traže pažnju u svojim uslovima, u specifično vreme posebno kada im vlasnik ne poklanja adekvatnu pažnju. Drugim rečima, zanimljiv je taj krug, ali obrati pažnju na mene."

"I na kraju, mačke traže prostore da ih načine svojim i daju im sigurnost - na tim mestima spavaju. Njih obeležavaju čupkanjem ili trljanjem o njih."

Da li vaša mačka voli krugove?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: