10 fascinantnih činjenica o mačkama

Da li ste znali da mačka može da skoči i do pet puta više od svoje visine u samo jednom skoku? Ili da dve trećine dana provode u dremanju i spavanju? Ili da ih zapravo vrlo lako možete naučiti da koriste wc šolju i da puštaju vodu nakon obavljene nužde?

Izvor: www.tportal.hr

Ponedeljak, 27.10.2014.

08:16

Default images

Foto: David Offf/Flickr.com

Stranica posvećena mačkama Mačkarica piše da su, prema istraživanju Američkog udruženja proizvođača za kućne ljubimce (APPMA), mačke omiljeni ljubimci u Americi i da ih ima u 73 miliona domaćinstava širom Amerike u poređenju sa 68 miliona domaćinstava koliko ih ima psa.

Ako se i vi ubrajate u tu većinu i vlasnik ste mačke ili mačaka, u narednim redovima pročitaćete zanimljive podatke.

Mačke mogu da dosegnu neverovatne visine

Francuska je 1963. poslala prvu mačku u svemir, a srećkovićka se zvala Felisite ili Astromačka kako su je nazivali mediji. Njeno zdravlje i reakcije su konstantno pratili putem elektroda i na koncu se srećno vratila na Zemlju. Ne kažemo da je lansiranje mačke u svemir pametna ideja, ali pad s najviše police, s vrha frižidera ili s grane drveta predstavlja vrlo malu ili nikakvu opasnost za njihovo zdravlje.

Spavaju dve trećine dana

U proseku, mačke prespavaju dve trećine dana. Primenom jednostavne matematike to otprilike znači da je vaša devetogodišnja ljubimica prespavala otprilike šest godina svog života. Najčešće mačke same pronađu omiljeno mesto za spavanje u prostoru u kojem žive, a na vama je da to mesto održavate čistim i proverite da li je dovoljno stabilno. Naime, premda će se mačka vrlo retko povrediti pri padu, veća je verovatnoća da će se to dogoditi ako padne s manje visine, pogotovo ako joj se desi u snu. Naprosto nemaju dovoljno vremena da shvate šta se dešava i isprave se da se dočekaju na noge.
Foto: Martin Cathrae/Flickr.com

Imaju osećanja poput ljudi

Sive ćelije mačke imaju neke neverovatne sličnosti s ljudskim mozgom. Premda se stručnjaci ne mogu dogovoriti oko toga koliki kapacitet mozga mačke koriste, svi potvrđuju da doživljavaju emocije ne toliko različite od ljudi. Sreća, uzbuđenje, zaigranost, depresija i bes – sve nam je to zajedničko, a potvrdiće to i vlasnici mačaka koji su njihove izleve emocija doživjeli iz prve ruke. Ipak pazite se ovog posljednjeg osećanja jer ćete zahvaljujući njemu pronaći popišanu stolicu, pokidanu rolnu toaletnog papira ili razbijeno posuđe.

Ugriz mačke može biti opasan

Istina je – ugriz mačke može biti opasan. Mačke svake godine u SAD-u ugrizu oko 40.000 ljudi. To je zaista opasno. Ugriz mačke može rezultirati ozbiljnom bakterijskom infekcijom (Pasteurella multocida) koja se lako leči penicilinom, ali ako se to ne učini na vreme, posebno kod starijih osoba ili onih slabog imuniteta, može se proširiti i napraviti ozbiljne zdravstvene probleme. “Zato nakon ugriza ulične mačke uvek treba otići kod doktor”, rekao je Peter Maler, veterinar u Briarklig bolnici za životinje u Atlanti.
Foto: Lindsey B/Flickr.com

Skaču bolje od vas

Da li ste znali da neke mačke mogu da skoče i do pet puta više od svoje visine u samo jednom skoku? Zbog toga bi svaki vlasnik mačke trebalo da sklanja lomljive predmete s visokih mesta. A ako već čuvate skupi porculan, čuvajte ga u zatvorenim vitrinama i držite da podalje od mačjih akrobacija.

Kloniraju ih

Da, i to je moguće. Ne kažemo da podržavamo, ali moguće je. “Little Nicky” se rodio 2004. i prva je “komercijalno klonirana” mačka. Nastao je od DNK ćelija preminule mejn kun, a vlasnik je za repliku ljubimca izdvojio oko 50.000 dolara i tvrdi da je ličnost klona neverojatno nalik originalu. Čovek valjda nikad nije čuo za gomilu mačića koji nemaju dom i čekaju udomljenje.
Foto: Mary/Flickr.com

Imaju ugrađen GPS

Mnoge mačke zaista znaju da pronađi put do kuće. Različiti stručnjaci to objašnjavaju na različite načine – od toga da se vode Sunčevom svetlošću do Zemljinih magnetskih polja. Kako bilo, veliki je broj zabeleženih slučajeva u kojima su mačke prošle neverovatan broj kilometara da bi se vratile kući vlasniku.

I mačke koriste vrata za ljubimce

Za porodice koje žive u kući, a mačke im izlaze napolje, najprikladnije je montirati mala vrata za kućne ljubimce. A znate li ko se toga dosetio? Fizičar koji je otkrio zakon gravitacije – Isak Njutn. Ako je verovati pričama, Njutn je eksperimentisao sa svetlom u zamračenoj sobi, a jedna od njegovih mačaka je uporno otvarala vrata i uništavala eksperiment. Kako bi ostvario svoju ideju i omogućio mački da se nesmetano kreće, izbušio je rupu u vratima i prekrio je komadom odeće. Ta se ideja razvila u ono što danas nazivamo “vratima za kućne ljubimce”.
Foto: Jamie McCaffrey/Flickkr.com

Imaju stotine hiljada dlaka na samo nekoliko centimetara kože

Mače telo u proseku je prekriveno s oko 52.000 dlaka po kvadratnom centimetru. I svako ko ima mačku zna što to znači za životni prostor. Ipak, budimo realni, nema toga što bilo ko od nas može da učini da se to promeni. Ipak opadanje dlake možemo sprečiti što češćim četkanjem ili što češćim usisavanjem.

I mačke znaju da koriste toalet

Ne, ne mislimo na mačji toalet, već na wc šolju. Stručnjaci tvrde da u samo nekoliko koraka možemo svoju mačku da naučimo da koristi wc šokju i da pušta vodu za sobom i da nema potrebe za peskom. Iskreno, koliko god to bilo moguće, ne vidim svrhu u tome osim da ćemo sebi olakšati život nečišćenjem peska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: