Važna lekcija: Kako “razgovarati” sa mačkom?

Komunikacija sa mačkom je veoma važan deo dresure uz pomoć kojeg ćete se bolje povezati sa vašim ljubimcem. Kako biste pomogli vašoj maci da vas bolje razume, ali i vi nju, pročitajte nekoliko saveta za uspešnu komunikaciju…

Izvor: zivotinje.rs

Četvrtak, 16.10.2014.

20:33

Default images

Foto: Jamie McCaffrey/Flickr.com

Kada komuniciramo sa mačkom, reči koje koristimo su manje važne od našeg govora tela i toga kako smo ih izgovorili. Ako kažete “Ne!” ili “Dole” istim tonom kojim biste rekli i “Bravo”, mačka će pogrešno razumeti ono što govorite. Zapravo, doslednost je ključ uspešne komunikacije sa mačkom.

Kako biste ispravili njeno ponašanje, govorite čvrsto i glasno, dosledno sa vašim govorom tela. Na primer, kada kažete maci da siđe sa stola, namrštite se i jedan prst uperite ka podu.

Onda kada želite da pohvalite mačku ili da je pozovete za večeru ili poslasticu, uradite to koristeći viši “srećniji” tonalitet uz blag pokret rukom.

Ukoliko mačka traži pažnju dok vi radite nešto važno, moraćete da kažete “Ne” čvrsto, i nežno pomerite mačku u stranu bez pokazivanja naklonosti. Mačke nemaju baš mnogo razumevanja za lični prostor čoveka, tako da ćete verovatno morati to da ponovite nekoliko puta.

Međutim, ako joj kažete “Ne” i pomazite je, ona će vas namerno prekidati u poslu.

Ako stalno koristite istu intonaciju u glasu, izraz lica i pokret rukom uz određenu komandu, većina mačaka neće imati problema da vas razume šta želite da kažete.

Što više komunicirate sa vašom mačkom, postići ćete bolje međusobno razumevanje…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: