Korisno: Kako reagovati kada se mačke potuku?

Nemojte ignorisati razmirice ukoliko čuvate dve ili više mačaka. Stručnjaci upozoravaju da je važno reagovati pre nego što mala svađa preraste u ukorenjenu naviku. Pročitajte šta treba uraditi u tim situacijama.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

08:08

Default images

Foto: t.ohashi/Flickr.com

Kada se mačke slažu, one prilaze jedna drugoj sa podignutim repovima, dodiruju noseve, dele hranu i vodu, spavaju zajedno… Međutim, ako jedna mačka zauzima drugoj sva mesta za dremanje ili je sprečava da dođe do hrane, tu počinju nevolje…

Tuča je zapravo poslednji korak u odvijanju loših odnosa između mačaka. Ukoliko primetite znake eskalacije tenzije, ako je agresivno ponašanje kod mačke učestalo, vreme je da se umešate i preokrenete situaciju.

1. Blagi konflikt prekinite hodanjem kroz sobu ili ometajte mačke bacanjem igračke. Nikada se ne mešajte “rukama” u tuču - gotovo sigurno ćete zadobiti povrede.

Ukoliko se tuča izmakne kontroli, polijte mačke vodom ili bacite ćebe preko njih. Takođe, u tim situacijama može dobro da posluži neka velika korpa ili jastuk kojim ćete ih razdvojiti.

Zatim, razdvojite ljubimce, neka budu u različitim sobama sa hranom, vodom i kutijom sa peskom. Dajte im vremena da se smire same pre nego što ih pustite.

2. Mačke koje osećaju da žive kao u izobilju, verovatno se neće tući oko hrane i vode. Zato je važno da imaju dovoljno grebalica i mesta za sakrivanje u kući. Podelite obroke na manje i stavite ih na nekoliko mesta u kući. Tako mace imaju i zadatak da ih pronađu. Takođe, vrlo je važno da svaka mačka ima svoju kutiju sa peskom.

3. Nekim mačkama je potrebno više ličnog prostora od drugih. Tako se često tuče dešavaju baš u uskim hodnicima i manjim zatvorenim prostorijama. Zato je važno da mačke imaju dovoljno površina i greda za penjanje, gde će same pronaći svoje mesto i mir.

4. Da li je samo jedna mačka problematična? Naviknite je na nošenje ogrlice sa zvoncem. Tako će ostale mačke imati dovoljno vremena da pronađu sklonište kada “siledžija” naiđe.

5. Nakon razmirica potrebno je ponovo ih “upoznati”. Taj proces mora biti postepen, jer što je svađa bila žučnija, potrebno im je više vremena da ponovo uspostave dobre odnose…

Kako vi izlazite na kraj sa mačjim "svađama"? Podelite vaša iskustva sa drugim ljubiteljima mačaka.

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: