Zašto vaša mačka spava toliko dugo?

Mačke su najaktivnije od sumraka do zore. To bi značilo da tek predveče postaju aktivne, dok danju spavaju, što bi za neiskusne vlasnike moglo da donese mnogo neprijatnosti.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 06.10.2014.

08:59

Default images

Foto: aerie / Flickr.com

Međutim, kada vi krećete u novi dan, ona leže na počinak. Zato vam se može učiniti da spava više nego što je to normalno.

To je, ipak, njihovo prirodno ponašanje, a evo i zašto:

Skupljanje energije

Mačke su predatori, što znači da im se život vrti oko lova i to pretežno noću. I velike mačke, poput lavova, imaju sličan način ponašanja. Čak i u igri će pokazati te instinkte. Lov oduzima mnogo energije, bez obzira na to da li ona hvata pravi plen, ili se igra po kući.

Jedno oko otvoreno

Mačke retko kad padaju u dubok san i većinu vremena samo dremaju. Takođe, dremaju u položaju koji će im omogućiti brzo kretanje u akciju, ukoliko je to potrebno, jer su one stalno na oprezu. Mačići i starije mačke spavaju nešto duže od odraslih mačaka.

Kišni dani

Baš poput ljudi, i mačke su meteoropate, pa vremenske prilike prilično utiču na njihove aktivnosti. Ponašanje može varirati, u zavisnosti od vrste, starosti, temperamenta i celokupnog zdravlja. Ipak, bez obzira na to, primećeno je da mačke spavaju više, kad je vreme loše, hladno i kišovito.

Mačke se mogu prilagoditi “kućnom redu” svojih vlasnika. Nakon nekog vremena one će vam se prilagoditi, jer će želeti da s vama provode više vremena. Ritam spavanja će zavisiti i od hranjenja, pa će posle nekog vremena spavati kad i vi - noću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: