Zbog čega je bolje udomiti stariju mačku? (FOTO)

Prilikom izbora mačke, budući udomitelji često insistiraju da njihova nova ljubimica bude mlada mačka ili mače koje je tek odvojeno od majke. Mačići su, složićete se, neodoljivi, pa je i razumljivo zbog čega su oni prvi izbor. Zbog prelepih mališana, odrasle mačke, teško dolaze do svojih domova.

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

17:50

Default images

Foto: Angus MacAskill/Flickr.com

Razgovarali smo sa volonterkom azila za mačke „Jessica“ koja nam je ispričala da je starost mačaka u ovom azilu predstavlja veliku prepreku u udomljavanju, iako usvajanje starije mace ima dosta prednosti!

-Kao što znate azil „Jessica“ ima najveći problem sa udomljavanjem jer su sve mace odrasle, juniori su nam tu oko 2-3 godine. Usvajanje odrasle mačke ima svojih prednosti, samostalnije su, zahtevaju manje nege, lakše procenite karakter, za zaposlene ljude su svakako bolje rešenje, ali u Srbiji to uopšte nije popularno. – kaže Tamara Rosić.

Volonterka nam je objasnila da azil "Jessica" zbog popunjenosti kapaciteta ne prima mačiće. Mesta za nove članove azila bilo bi kada bi se starije mace brže udomljavale...

-Voleli bismo da skrenemo pažnju ljudima na odrasle mace. Kada bi im pružili šansu i posetili naš azil, sigurna sam da bi se mnogi zaljubili u baš neku odraslu lepoticu! – dodaje Tamara.

Kako bismo vas naveli da razmislite o ovoj opciji, danas vam donosimo nekoliko konkretnih razloga zbog kojih je bolje udomiti stariju mačku.

Ono što vidite – to i dobijete!

Foto: Nikos Koutoulas/Flickr.com

Mačka se vremenom ni u izgledu ni u ponašanju ne menja kao što je to slučaj kod pasa, ali promene se svakako dešavaju. Pojedini vlasnici iznenade se koliko je malo vremena potrebno da od mačeta nastane krupna mačka od 10 kilograma! Kada udomite već stariju mačku – iznenađenja ovog tipa neće biti!

Ako udomite mače, ne znate kakvog će karaktera biti kada napuni na primer 2 godine. U azilu se možete raspitati o ponašanju i karakteru mačke, o njenom zdravlju i već tada ćete biti spremni na ono to vas čeka sa novim ljubimcem.

Starije mačke su mirnije

One su prerasle „tinejdžerske nestašluke“, žvakanje jastuka, grickanje kućnih biljaka i cepanje zavesa. Starije mačke su generalno mnogo mirnije, a dane provode ležeći na suncu ili uživajući na fotelji. Takođe, ponašanje starije mačke je lakše predvideti i kontrolisati.

Zaista ste pomogli mački

Kao što smo već naveli, mačići se lakše udomljavaju dok je mačka „u godinama“ osuđena na život u azilu. Većina njih nikada ne nađe vlasnika i zato je udomljavanje starije mace siguran put do dobrog dela! Mnogi će udomiti mače, ali samo najhumaniji – macu u „zlatnom dobu“. Zapravo, vi ste verovatno njena jedina šansa!

Starija mačka za manju decu

Starije mačke su tolerantnije, mirnije i na dečije grube igrarije neće uzvratiti grebanjem, dok će mačići odmah pokazati tek naoštrene kandže.

Starijoj maci treba više nežnosti

Foto: greyloch/Flickr.com

Vlasnici mladih mačaka i mačića žale se da njihova ljubimice ne voli da se mazi. Sa druge strane "gospođe u godinama" bi po ceo dan odmarale u vašem krilu dok ih vi nežno milujete. Takođe, starije mačke su zahvalnije kada im pružite dom i date drugu šansu.

Neko je posao odradio za vas!

Starije mačke su već naučene da vrše nuždu na predviđenom mestu, već znate koju hranu najviše vole i najverovatniej su već sterilisane. Briga o starijoj mački je mnogo jednostavnije nego briga o manjoj maci.

Ukoliko poželite da pružite šansu starijoj maci, obavezno posetite azil za mačke „Jessica“. Od stotinu mačaka koje tamo žive, neka će vam se sigurno dopasti.

O uslovima u kojim mačke žive u azilu „Jessica“ izlišno je govoriti jer je vlasnica azila Zlata Korjenić mačkama podredila sve, u šta smo se uverili prilikom poseta azilu.

Iako je macama na ovom mestu lepo, svaka maca ipak žudi da nađe svog čoveka, da ima svoj dom i nekog ko će je voleti kao da je jedina na svetu...

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: