Mačji brkovi: Da li ste znali da…

Nezamenjivi u snalaženju u prostoru, veoma osetljivi na dodir, brkovi su taktilne dlake (lat. vibrissae) mnogo deblje i čvršće, a i znatno duže od običnih dlaka.

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

08:32

Default images

Mačke ih obično imaju 24, po 12 sa svake strane njuške. Međutim, dlake sličnih karakteristika kao brkovi kod mačaka se mogu videti i na bradi, iznad očiju, blizu usta i na nogama.

Područje na kome rastu brkovi bogato je nervnim završecima i krvnim sudovima i veoma je osetljivo na dodir. Brkovi mačkama omogućavaju snalaženje u prostoru, takođe oni su indikatori mačjeg raspoloženja i zdravlja. Ove veoma osetljive taktilne dlake su takođe i detektori zračnih strujanja pa tako poput radara, s udaljenosti mogu otkriti razne predmete i pojave. Brkovi pomažu mačkama da procene da li će mogu da se provuku kroz male prostore i otvore.

Mačji brkovi proviruju sa svake strane lica proporcionalno širini tela zdrave mačke. Ako brkovi lagano dodiruju strane prolaza, mačka će proći kroz njega, ako se brkovi saviju pri prolazu mačka će se povući, jer joj to ukazuje da neće proći kroz otvor.

Položaj, tj. pomeranje brkova, takođe otkriva mačje raspoloženje. Mačka će povući brkove unazad i priljubiti ih uz lice ako se brani, ako je ljuta ili pod stresom. To je obično praćeno siktanjem. Opuštena, srećna ili radoznala mačka će brkove držati prema napred. Mačka će trzati brkovima i nosom kako bi pokazala da je zainteresovana ili kako bi osetila miris.

Mačji brkovi mnogo otkrivaju i o zdravlju mačke. Ukoliko mačka ima lomljive, tanke brkove ili joj nedostaju, uglavnom je u lošem zdravstvenom stanju.

Mačke normalno odbacuju svoje brkove, pa opadanje ovih taktilnih dlaka u manjoj meri ne bi trebao da zabrine vlasnike. Brkovima treba relativno dugo vremena dok izrastu do pune dužine i ne linjaju se tako često i mnogo kao krzno. Međutim, ukoliko se javi učestalo i naglo opadanje brkova, ljubimca je potrebno odvesti kod veterinara na pregled.

Da li ste znali?

Prve dlake koje mačićima izrastu još u materici su upravo brkovi.

Brkovi su oko tri puta deblji od normalne mačje dlake i mnogo osetljiviji.

Nema tačnog broja brkova koji su prisutni na svakoj pojedinačnoj mački, iako ukupan broj vidljivih brkova na njušci mačke obično iznosi 24, s jednakim brojem brkova sa svake strane nosa.

Bezdlake rase, kao što je sfinks nemaju ili imaju veoma kratke brkove.

Mačka s kovrdžavim krznom, kao što su različite reks vrste, može da ima i kovrdžave brkove.

Mačje brkove nijkada ne treba seći ili čupati ( čak iako su oštećeni), jer to mnogo umanjuje njihove čulne sposobnosti.

Izvor: Njuska.com
Foto: Gláucio Dutra / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: