Čemu macama služe kandže i kako funkcionišu?

Mačke uz zube kao oružje za svladavanje plena imaju i kandže, oštre poput žileta, s kukicom na kraju.

Izvor: Index.hr

Utorak, 19.08.2014.

08:50

Default images

Kandže su im uvek uvučene, osim kada šapama moraju da savladaju plen ili se brane od neke opasnosti. One stalno rastu pa se moraju i trošiti, što se postiže oštrenjem na prikladnoj površini. Osim toga, mačke grebu neke površine kako bi ostavile mirisnu poruku drugim mačkama i životinjama.

Kada mačkama pripremate grebalicu, pobrinite se da je dovoljno visoka, jer one vole da se cele protegnu kada troše kandže kako bi im sopstvena težina pomogla u brušenju. Dobra ideja je postaviti dobro učvršćenu granu. Osim toga, ona će mačićima pomoći da nauče kako da grebu po drveću kada jednom izađu, ako nameravate da ih puštate napolje.

U vrtu mačke grebu po stablu ili komadu drveta, ali u stanu im je omiljena meta - nameštaj. On je obično najuočljiviji u celom stanu pa je idealan za ostavljanje mirisnih poruka.

Zanimljivo je da se mačići rađaju izvučenih kandži. Tek se kasnije razvijaju mišići koji ih uvlače u zaštitni nabor na šapama. Jastučići na šapama su vrlo osetljivi i sadrže mnogo taktilnih receptora. Kako se brojne mačke neobično ponašaju pre potresa, veruje se da upravo pomoću osetljivih jastučića osećaju mikrovibracije koje prethode zemljotresu.

Foto: Image courtesy of digidreamgrafix at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: